Азаров готує українцям холодну зиму

3 Листопада 2011, 09:22

Ця норма міститься в урядовому законопроекті N9374, текст якого учора був обнародуваний на сайті парламенту, пише “Коммерсант-Украина” у статті “Украинцев готовят к зимней прохладе”.

Обмежувати постачання газу нижче цього рівня заборонять. Одночасно із закону "Про теплопостачання" буде вилучений мораторій на відключення в опалювальний сезон теплокомуненерго (ТКЕ) від систем енерго-, газо- і водопостачання. Таким чином, у разі неплатежів облгази зможуть різко скоротити постачання газу ТКЕ.

Цей мінімум (методику його розрахунку визначать Міненерго і МинЖКХ) "забезпечуватиме номінальне функціонування підприємства і не допустить виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру".

У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що такі заходи дозволять "значно підвищити рівень розрахунків за природний газ і поліпшити фінансовий стан НАК "Нафтогаз України".

Запровадження такої норми поставить під загрозу скорочення постачань газу у всіх містах України. За даними ДК "Газ України", на 31 жовтня усі підприємства в 27 регіонах мають борги за спожитий газ в опалювальний сезон 2010-2011 років. Їх сумарна заборгованість складає 3,93 млрд грн. Хоча ще на 1 липня борг підприємств теплової енергетики досягав 13 млрд грн.

Найнижчий рівень розрахунків – в Закарпатській (43%), Луганській (63%), Дніпропетровській (66%), Донецькій (65%), Харківській (68%), Одеській (69%) областях і Криму (61%). Найбільшим боржником є Донецьке ТКЕ (723,3 млн грн.), а найменшим – Закарпатське ТКЕ (19,5 млн грн.).

Нагадаємо, днями уряд вніс у парламент законопроект, який забороняє заарештовувати розподільчі рахунки облгазів і списувати з них заборгованість за кредитами.  Тобто “монополістом” у доступі до рахунків облгазів залишається НАК “Нафтогаз”.