Жанна Безп’ятчук заступники редактора відділу "Світ"

У Мінську заарештували керівника Білоруського центру в Україні

2 Листопада 2011, 16:27

Рішення ухвалено на підставі рапорту співробітників силових структур, які не з’явилися на засідання. Наразі він перебуває в ізоляторі в Мінську.

Карєтнікова разом із його другом Сергієм Савенком затримали люди в цивільному 30 жовтня після традиційної у Білорусі акції «Дзяди» з ушанування пам’яті предків, яка була дозволена владою.

Лідер Руху солідарності “Разом” та голова Білоруського центру в Україні В'ячеслав Сівчик переконаний, що арешт білоруського опозиціонера потрібен владі для проведення допитів, що не мають жодного стосунку до заявленого правопорушення: “Це звичайний конвеєр, через який пройшли вже тисячі білоруських патріотів. Лжесвідчення міліціонерів, фантастичне і за межами здорового глузду звинувачення у дрібному хуліганстві. Як часто буває – свідомо образливе, щоб не тільки незаконно позбавити волі, але й додатково принизити. Тепер Юрася чекає «відвідування» у тюрмі представників багатьох спецструктур”.

Нагадаємо, що раніше один із лідерів білоруської опозиції, голова Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лябедзька закликав білоруських політичних емігрантів повертатися на батьківщину.

Громадська організація “Білоруський центр”, створена політичними емігрантами з Білорусі почала діяти у серпні 2011 року в Львові. Заступник її голови, відомий молодіжний діяч, лідер неформальної організації “Правий альянс ”Юрась Карєтнікав вирішив у жовтні цього року повернутися на батьківщину. До України він був вимушений переїхати після розгону силовими структурами виступів опозиції 19 грудня в Мінську.