Москаль вимагає порушити справу на Ющенка

1 Листопада 2011, 12:45

Зокрема, Москаль вимагає порушити кримінальну справу за ч.2 статті 383 Кримінального кодексу України – «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину», тобто завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу дізнання про вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину або зі штучним створенням доказів обвинувачення, а також вчинення з корисливих мотивів.

«Як відомо, Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України, яка була створена в 2009 р., встановлено, що ніякого отруєння Ющенка не було – за таке рішення проголосували всі члени ТСК», – зазначив Москаль.

«Тому я прошу витребувати з Верховної Ради всі матеріали, напрацьовані Тимчасовою слідчою комісією, і приєднати їх до кримінальної справи», – додав у коментарі народний депутат.

Москаль нагадує, що Кримінально-процесуальний кодекс України чітко регламентує дії слідства та потерпілих під час розслідування кримінальної справи. Так, згідно зі ст.72 КПК потерпілий зобов’язаний з’являтися за викликом особи, яка проводить слідство. Якщо ж він без поважної причини не з’являється, слідчий має право застосувати привід. Згідно зі ст.199 КПК, у разі потреби слідчий має право винести постанову про вилучення або відбирання зразків, необхідних для експертного дослідження. для чого може запросити спеціалістів, у даному випадку лікарів, котрі мають досвід для відбору крові для лабораторного дослідження, спеціалізуються на переливанні крові.

«Небажання Ющенка з’являтися до Генпрокуратури й здати зразки крові для експертного дослідження прямо суперечить Кримінально-процесуальному кодексу, який, до того ж, не передбачає проведення з потерпілим будь-яких переговорів щодо його бажання чи небажання проводити слідчі дії», – наголошує Москаль.

Він нагадує, що «під час перебування Ющенка на посту президента України було створено спеціальну групу з розслідування його «отруєння». Насправді ж головним завданням групи, яка фінансувалася й контролювалася Секретаріатом президента, було підтримання в суспільстві міфу про отруєння кандидата в президенти».

«Сьогодні ніщо не заважає Генеральній прокуратурі здійснити привід Ющенка, відібрати в нього зразки крові й призначити повторну експертизу, яка, встановивши відсутність діоксину в крові, нарешті розставить всі крапки над «і», що дасть усі підстави для порушення проти Ющенка кримінальної справи», – зазначив Москаль.

Нагадаємо, екс-президент України Віктор Ющенко звернувся до Київського райсуду міста Сімферополя із позовною заявою про захист честі, гідності та відшкодування завданої моральної шкоди від народного депутата Геннадія Москаля за поширення інформації про бажання Ющенка отримати громадянство США.

Як відомо, перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив, що Генпрокуратура погоджує з колишнім президентом Віктором Ющенко лабораторію для повторної здачі крові і проведення її аналізу в рамках розслідування кримінальної справи про його отруєння.