ЄС чекає від Януковича конкретного плану вирішення “неприйнятної ситуації”

27 Жовтня 2011, 20:45

У своїй заяві, зробленій у зв'язку з прийняттям Європейським парламентом об'єднаної резолюції по Україні в четвер, президент ЄНП "тепло вітає" прийняття документа, але при цьому підкреслює, що резолюція "підтверджує позицію ЄНП".

"У дусі сьогоднішньої резолюції я хотів би знову заявити наступне: ЄНП підтримує поглиблення відносин України і Європейського Союзу до тих пір, поки країна є стабільною і демократичною, а також поважає принципи соціальної ринкової економіки, верховенство права, права людини, захист меншості і гарантує основні права", – йдеться в тексті заяви.

Мартенс також вважає, що перспектива майбутньої зустрічі президента Віктора Януковича з представниками ЄС може розглядатися тільки у випадку, якщо "українське керівництво надасть конкретний план вирішення неприйнятної ситуації".

"Такий план повинен включати звільнення всіх політичних ув'язнених, включаючи Тимошенко, і дозволити їм брати участь у наступних виборах. Будь-який інший крок у відносинах України та ЄС будуть залежати від виконання такого плану", – зазначив він.

Президент ЄНП також позначив позицію партії щодо ситуації в Україні: "українська влада обрали інший шлях – порушення прав людини, порушення європейських цінностей, зловживання судовою системою для політичного переслідування опозиційних політиків, у тому числі і колишнього прем'єр-міністра Тимошенко".

"ЄНП шкодує, що президент України Віктор Янукович порушив обіцянку, дану багатьом вищим керівникам ЄС і посадовим особам, включаючи і мене, пропонуючи правове рішення – декриміналізувати статтю, датовану радянським часом і яка не відповідає європейським стандартам і стандартам ООН, вибірково застосовану проти Тимошенко" , – підкреслив він.

У такій ситуації позиція ЄНП залишається незмінною: за таких "негативних обставин жодна угода між Україною та ЄС підписана бути не може і Янукович несе повну відповідальність за таке блокування".

Мартенс підкреслив, що ЄНП "закликає Януковича і його партію, Партію регіонів, негайно покласти край цій ущербній ситуації".

Нагадаємо, у своїй резолюції, прийнятій 27 жовтня, Європейський парламент рекомендує Європейської комісії провести зустріч з президентом України Януковичем до саміту Україна-ЄС для "відновлення конструктивного діалогу", проте висловлює заклопотаність у зв'язку з "деякими ознаками згортання демократичних свобод" і винесенням вироку Тимошенко.