У Греції починається тиждень страйків

17 Жовтня 2011, 09:27

Зокрема, провідні профспілки приватного та державного сектору економіки GSEE і ADEDY оголосили про проведення 19-20 жовтня 48-годинний загальний страйк. Страйк пов'язаний з голосуванням в парламенті щодо нових заходів скорочення витрат в обмін на міжнародні кредити, що призведе до нового зниження доходів працівників. Як очікується, не будуть працювати установи, лікарні, банки, школи та університети, з перебоями ходитиме громадський транспорт. На дві доби має припинитися авіасполучення в країні. Поліція готується до масових ходам і можливим заворушенням в Афінах.

Ще до початку загального страйку почнуться страйки в окремих галузях. Так, у понеділок четвертий день поспіль страйкують державні ЗМІ, які не передають новини, а у вівторок інформацію не будуть передавати і приватні телеканали, в той час як у середу не вийдуть газети. П'ятий день поспіль страйкують юристи. Тільки черговий персонал працює в державних поліклініках. Працівники місцевого самоврядування заявили, що будуть страйкувати до 20 жовтня (страйк почався два тижні тому). У неділю поліцейський спецназ видалив страйкарів з афінської міського сміттєзвалища, що вперше за два тижні дозволило вивезення приватним транспортом десятків тисяч тонн сміття, що скупчилося на афінських вулицях.

Також з 17 по 20 жовтня страйкують працівники податкових інспекцій. У понеділок планують акції протесту і люди в формі – поліція, пожежники і працівники берегової охорони. Крім того, 18-19 жовтня страйкують банки. Митники, яким суд заборонив проводити 10-денний страйк, оголосили інший, що формально відрізняється своїми вимогами.

Разом з тим, уряд має намір прийняти в середині тижня закон, який дозволить подальше скорочення зарплат і пенсій, а також звільнення близько 30 тисяч держслужбовців із приблизно 750 тисяч. Даних заходів зажадали кредитори після того, як Греція не вклалася в заявлені бюджетні цілі на 2011 рік, повідомивши, що скоротить дефіцит до 8,5% ВВП замість заздалегідь узгоджених 7,6% ВВП. Дефіцит на 2012 рік також переглянутий з 6,5% ВВП до 6,8% ВВП.

Грецький уряд заявляє, що відставання бюджетних показників пояснюється більш серйозним, ніж очікувалося, спадом ВВП. Місцева статистична служба в черговий раз переглянула дані за минулі роки, заявивши, що рецесія почалася в 2008 році, а не в 2009-му, як вважалося раніше. Кумулятивний спад ВВП на кінець 2011 року має скласти близько 12%. Уряд тепер припускає, що спад ВВП складе в поточному році близько 5,5%, в той час як в 2012 році – близько 2,5%.

Як відомо, «трійка» міжнародних кредиторів Греції (Єврокомісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд) відмовилася видати Афінам черговий 8-мільярдний транш узгодженої підтримки без прийняття додаткових заходів економії.

Позначки: