У Росії обурилися присвоєнням вулиці імені батальйону “Нахтігаль”

13 Жовтня 2011, 20:53

Про це сьогодні на брифінгу в Москві заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич.

"Природно, ми з глибоким обуренням дізналися новину про перейменування в одному з сіл Львівської області вулиці Миру на вулицю Воїнів батальйону "Нахтігаль", – сказав Лукашевич.

За його словами, цей батальйон був озброєним загоном, який складався переважно з членів і прибічників Організації українських націоналістів, "Нахтігаль" був сформований і навчений Абвером для дії у складі диверсійного підрозділу "Бранденбург 800" в операції "Барбаросса" на території УРСР.

Лукашевич додав, що створення підрозділу було санкціоноване 25 лютого 1941 року керівником германської військової розвідки.

Лукашевич також відмітив, що "диверсійний підрозділ був перекинутий на територію УРСР до початку війни, а основний склад батальйону перейшов кордон СРСР 22 червня 1941 року і діяв спільно з німецьким військами в районі Перемишля, Львова, Тернополя, Вінниці".

За його словами, в жовтні 1941 року підрозділ було перекинуто у Франкфурт-на-Одері, де було об'єднано з персоналом підрозділу "Роланд", і спрямовано для навчання як охоронна частина. З кінця 1941 року переформовано в 201-й батальйон охоронної поліції.

"В зв'язку з цим дивує і обурює – невже ініціатори цього перейменування (вулиці), які спробували глумитися над жертвами і полеглими у Великій Вітчизняній війні не лише на території Росії, але і в Україні та інших державах, не усвідомлюють про усю міру блюзнірства такої дії", – сказав Лукашевич.

За його словами, МЗС РФ розраховує, що місцеві і центральні органи України проведуть ретельне розслідування і повернуть вказаній вулиці благородну мирну назву.

Нагадаємо, 12 жовтня стало відомо, що депутати Нежухівської сільської ради Стрийського району Львівської області за пропозицією депутата від ВО "Свобода" Мар'яна Берездецького перейменували центральну вулицю села Райлів (входить до складу цієї сільради) з вулиці Миру на вулицю Воїнів батальйону "Нахтігаль".