Москаль: застосування водометів проти мирних громадян в Україні незаконне

10 Жовтня 2011, 22:16

"На сьогоднішній день у Законі "Про міліцію" немає виписаних норм застосування водометів проти мирних демонстрантів. Хоча це не означає, що їх не застосують… В Україні немає правової бази застосування водометів. Якщо пожежники мають інструкції, як використовувати для гасіння пожеж, то у міліції нічого немає", – наголосив народний депутат.

Москаль пояснив, що водомети є на озброєнні правоохоронних органів багатьох країн, але там їх застосування чітко регламентоване. Загалом, за словами парламентаря, використання такої спецтехніки є дуже небезпечним.

"Через це є ціла процедура використання водометів. Оголошується про їх застосування, робиться попереджувальний залп, а вже після цього застосовується проти натовпу. Але як правило, тільки у тих випадках, коли є загроза захоплення держустанов. Крім того, є обмеження застосування: не можна використовувати водомети проти неповнолітніх, інвалідів, вагітних жінок", – зазначив народний депутат.

Ще однією особливістю застосування водометів є те, що вода у них підфарбована для того, щоб позначити тих, хто брав участь у демонстрації.

"Треб теж прописати, яку фарбу використовувати. Адже у когось може бути на неї алергія, а у нас мало не кожен третій страждає на алергію", – наголосив Москаль.

Парламентарю нічого не відомо про звезення до столиці спецтехніки. Але загалом, на думку Москаля, застосовувати водомети варто перш за все при проведенні спецоперації проти організованих злочинних угруповань.

За всі роки незалежності за жодного Президента в Україні доки ще ні разу не використовували водомети.

Нагадаємо, 7 жовтня у ЗМІ з’явилася інформація, що до столиці стягують спецтехніку, зокрема, водомети для розгону демонстрацій.