Верховний комісар ЄС: будь-який вирок Тимошенко вплине на відносини України з ЄС

10 Жовтня 2011, 21:34

Ештон наголосила – європейські політики стурбовані перебігом процесу, і це – може вплинути на ухвалення Угоди про асоціацію.

"Міністри висловили глибоке занепокоєння очікуваним вердиктом Юлії Тимошенко… Ми не оптимістичні у цьому питанні, лишається враження вибірковості правосуддя, і ми пильно стежимо за справою. Ми також стривожені фактом, що це відбувається на фінальному етапі переговорів про асоціацію з Україною", – сказала верховний комісар ЄС з зовнішних відносин Кетрін Ештон.

У вівторок члени Європарламенту – особисто висловлять своє занепокоєння українському міністру закордонних справ. Костянтин Грищенко – зустрінеться із членами комітету Україна-ЄС – у Брюсселі. Дискусія відбуватиметься близько 12 години дня, паралельно з судовими засіданнями в Києві.

Нагадаємо, сьогодні, 10 жовтня, Рада закордонних справ ЄС обговорювала ситуацію в Україні щодо справи стосовно Тимошенко і ряду інших членів її колишнього уряду.

Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт після засідання Ради заявив, що тривале тюремне ув’язнення Тимошенко негативно позначиться на майбутньому відносин України і Європейського Союзу. 

Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг заявляє, якщо колишній прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко перебуватиме у в’язниці, угода про асоціацію з Україною не набуде чинності.

Раніше УНІАН з посиланням на поінформоване джерело в дипломатичних джерелах повідомляв, що міністри закордонних справ країн – членів Європейського Союзу не виключають, що підписання угоди з Україною може бути відкладено через справу проти екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Як відомо, засідання Печерського райнного суду Києва у справі Тимошенко, призначене на 11 жовтня, розпочнеться о 9.00.