У ЄС закликають не приймати закон про вибори до остаточного висновку Венеціанської комісії

28 Вересня 2011, 18:11

"Ми будемо просити Україну виконувати обіцянки дотримуватися рекомендацій ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборчих питань, зокрема дочекатися остаточного спільного висновку "Венеціанської комісії" і БДІПЛ, що буде представлений у жовтні, перш ніж завершувати роботу над яким-небудь законопроектом і подавати його в парламент", – заявив глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Він підкреслив, що представники ЄС висловлюють стурбованість у зв'язку з можливою зміною виборчої системи всупереч міжнародним рекомендаціям.

Нагадаємо, міністр юстиції Олександр Лавринович спрогнозував, що законопроект про вибори Ради буде передано на розгляд парламенту до того, як "Венеціанська комісія" надасть остаточні висновки щодо цього законопроекту.

Зайого словами, очікується, що наступне засідання "Венеціанської комісії", на якому планується розглянути зазначений законопроект, пройде 14-15 жовтня, а остаточні висновки щодо цього документа комісія надасть 17 жовтня.

Лавринович розраховує на прийняття закону про вибори Ради в жовтні, за рік до її виборів.

Як наголосив у коментарі Тижню заявив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко, враховані на основі попередніх висновків Венеційської комісії робочою групою зміни до виборчого законодавства України не змінюють характер законопроекту.