Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

Влада Саркозі послаблюється

26 Вересня 2011, 22:37

Напередодні президентських та парламентських виборів поразка у Сенаті — справжня прикра новина для правлячої партії Союз за Народний Рух. Хоча ці вибори здійснюються непрямим голосуванням, і сенаторів обирають місцеві депутати та радники різних рівнів, 25 вересня сталася очевидна зміна віх. Закінчилася епоха безперервного голлістського впливу в горішній палаті.

Корупційні скандали довкола лідерів класичних правих — Жака Ширака, Домініка де Вільпена, Едуара Балладюра та найближчого оточення Ніколя Саркозі розчарували їхній до цього часу стабільний електорат. Зважаючи на те, що й у лівому таборі не бракує скандалів та зневіри, ситуація, в перспективі близьких президентських та парламентських виборів, виходить або на низьку участь у виборах, або на високий відсоток протестних голосувань.

З формуванням в Сенаті лівої більшості Ніколя Саркозі стане важче проводити через парламент законопроекти, в яких зацікавлений уряд. Адже французька система зобов’язує до узгодження текстів законів з обома палатами. Оскільки перевага лівих не така й велика, в найближчі три роки багато що в Сенаті залежатиме від позиції Союзу центристів.

Згідно з Конституцією, саме голова Сенату заступає Президента Франції за його відсутності або хвороби. Щоправда, виконуючи обов”язки керівника держави, він не має права розпустити Національну Амасблею або натиснути на ядерну кнопку. Проте особистий вплив політиків на цій посаді традиційно високий.

Ім’я нового голови Сенату стане відомим до кінця тижня. Його обиратимуть у залі засідань прямим голосуванням сенатори. Соціалісти ще не визначилися із кандидатом на цю посаду. Хоча чинний голова інституції Жерар Ларше передчасно не складає зброї, з великою імовірністю горішню палату з наступного тижня очолить саме соціаліст.