Метеорологи прогнозують заморозки вже через два дні

23 Вересня 2011, 13:16

«Перші заморозки можна чекати 25-26 вересня, але вони будуть досить слабкими, на поверхні. І враховуючи такий період, вони не завдадуть суттєвих збитків», – сказав Кульбіда.

Також він відмітив, що першу декаду похолодання слід чекати на початку жовтня.

«Це буде похолодання практично на тлі сухої погоди з пониженням максимальних темпів температури до таких значень, як: 5-10 градусів і нічної температури до 1-6 градусів тепла», – додав глава Гідрометцентру.

Крім того, Кульбида, коментуючи прогнози на зимовий період, відмітив: «Якщо узяти (період) грудень-січень-лютий, його температурний режим однозначно буде вищий за норму. Але в середині цього періоду буде період досить істотних похолодань і до цього періоду слід бути готовим».

Також експерт звернув увагу на несприятливі умови для агропромислового комплексу.

«Якщо говорити про загальний вплив погодних умов на діяльність населення, функціонування галузей економіки, то на сьогодні самою проблемною галуззю є галузь сільського господарства. Зрозуміло, що на сьогодні склалися надзвичайно сприятливі умови для збору урожаю цього року, але абсолютно несприятливі умови для посіву, для проростання зерна, для формування бази майбутнього урожаю. Саме на період з 11 по 25 вересня доводяться оптимальні агрокліматичні терміни для посіву озимих культур в більшості областей України», – додав Кульбіда.

Він відмітив, що в 2011 році показники зволоження ґрунту були нижчі за норму, яка потрібна для нормального проростання ґрунту, майже в два рази.

«За нашими оцінками, які ґрунтуються на даних метеорологічних станцій, спостережень на полях, лише 10-15% можна віднести до оптимально зволожених", – відмітив експерт.

За його словами, агроклімат, умови для посіву, зростання і розвитку складаються украй несприятливо. Можна чекати, що на території України посилюватиметься і поширюватиметься дуже жорстка посуха.