Білорусь вимагає від Чехії віддати опозиціонера

5 Вересня 2011, 21:42

Міхалевича звинувачують в організації масових заворушень у день президентських виборів у Білорусі 19 грудня 2010 року. Разом із сімома іншими претендентами на найвищу державну посаду він був затриманий в ніч на 20 грудня і понад два місяці провів в ізоляторі КДБ. На початку березня, після заяв про жорстоке поводження з ув’язненими в казематах КДБ, він утік з-під домашнього арешту.

Спочатку Міхалевич виїхав через Росію до України, а через деякий час попросив політичного притулку в Чехіїі за кілька днів його отримав.

5 вересня в міській прокуратурі Праги відбулося попереднє знайомство зі справою про екстрадицію Міхалевича до Білорусі. Як розповів політик, він ознайомився з офіційною заявою Генпрокуратури Білорусі. Зокрема, прокуратура наполягає на його видачі для подальшого суду над ним у «справі 19 грудня». Тим не менше, сам Міхалевич сподівається, що озвучені ним факти тортур не дозволять чеській владі піти на поступки офіційному Мінську:

«Те, що про такі справи починають писати, що вони виходять назовні, це, безумовно, сприяє тому, щоб подібних дій не було в майбутньому. Щоб тортури припинилися, щоб білоруська влада боялася цим займатися», – повідомив Міхалевич.

В офіційному запиті Генпрокуратури мовиться: «Республіка Білорусь гарантує, що до Олексія Міхалевича не будуть застосовуватися тортури». Тим самим, на думку Міхалевича, «білоруська сторона визнала протизаконні методи «роботи» з ув’язненими в КДБ».

Нагадаємо, 30 серпня У Білорусі припинено кримінальне переслідуваннячлена Об'єднаної громадянської партії Анатолія Павлова Крім цього, правоохоронці закрили справу щодо керівника виборчого штабу кандидата в президенти Андрія Санникова Володимира Кобця.

Як відомо, білоруська опозиція 19 грудня 2010 організувала в Мінську несанкціоновану акцію після завершення голосування на президентських виборах, переможцем на яких став діючий президент Олександр Лукашенко. Влада затримали сотні учасників акції, включаючи опозиційних кандидатів у президенти. Більшість затриманих були покарані в адміністративному порядку.

Кандидатів у президенти Білорусі Миколу Статкевича і Дмитра Уса суд звинуватив у організації масових заворушень 19 грудня і засудив їх до 6 і 5,5 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії посиленого режиму.

Раніше ще один кандидат у президенти Андрій Санніков, котрого називали основним конкурентом Лукашенка на виборах, був засуджений на 5 років позбавлення волі в колонії посиленого режиму. Решта кандидатів – Володимир Некляев і Віталій Римашевський – отримали умовні терміни.