У Цушка закрили справу проти компанії, яка заробила мільярди на бензиновій схемі

2 Вересня 2011, 21:14

Про це це під час онлайн-конференції на ЛІГАБізнесІнформ повідомив перший заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін.

За його словами, рішення про закриття провадження у справі за ознаками порушення ДП «Лівела» конкуренційного законодавства у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на загальнодержавних ринках бензинів та дизельного палива Антимонопольний комітет прийняв у липні цього року.

Як було з’ясовано під час розгляду справи компанія знаходилася в процесі ліквідації і за інформацією державного реєстратора ДП «Лівела» було ліквідовано 09.03.2011.

Кузьмін пояснив, що відповідно до ст. 49 Закону України «Про захист економічної конкуренції» розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції підлягає закриттю без прийняття рішення по суті, якщо відповідача – юридичну особу ліквідовано.

Він також розповів, що «Лівела» займалася імпортом нафтопродуктів з серпня по листопад 2010 року. У грудні минулого року ДП «Лівела» було знято з податкового обліку Державною податковою службою.

Держподаткова на початку 2011 року провела позапланову перевірку діяльності компанії, за результатами якої порушень податкового законодавства не виявила.

«Запити, які надсилались Комітетом в рамках розгляду справи, повертались до Комітету як неотримані компанією», – зазначив Кузьмін.

Нагадаємо, раніше Антимонопольний комітет заявив, що через ввезення нафтопродуктів компанією «Лівела» державний бюджет в 2010 році втратив близько 3 млрд грн.

АМКУ почав розслідування ситуації з безподатковим ввезенням нафти і нафтопродуктів в Україні в кінці 2010 року.

При цьому джерела в АМКУ заявляють, що «Лівела» змінила реєстрацію і назву. Крім того ще в березні повідомлялося, що компанія виїхала зі свого офісу в Полтаві.

Спроби оскаржити право «Лівели» у суді провалилися: компанія отримала декілька судових рішень, в тому числі рішення Вищого адміністративного суду, які дозволяють їй ввозити в Україну безмитно та без сплати податків майже 80% всіх нафтопродуктів.

Поза тим, у травні Верховна Рада прийняла рішення про утворення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин та наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії «Лівела».

У серпні минулого року «Лівела» почала ввозити в Україну нафтопродукти без сплати акцизу, ПДВ і ввізного мита, керуючись судовим рішенням, винесеним на підставі закону, який діяв у країні ще в 1990-х роках.

Учасники ринку стверджують, що власником «Лівели» є народний депутат Партії регіонів Володимир Зубик. Але він сам цю інформацію спростовує.