Президент Польщі запропонував Януковичу обмінятися пам’ятниками

31 Серпня 2011, 12:32

Про це сказано у повідомленні, розміщеному на сайті Президента Польщі.

На думку Коморовського, у вимірі відносин між українськими та польськими народами і державами це допомогло б закреслити неприємне минуле в контексті україно-польського конфлікту часів Другої світової війни.

«Острівці відходять з часом неминуче, і Сагринь… Я хотів би також, щоб це мало символічне значення для переоцінки й серед поляків, і серед українців поганого минулого в ім'я кращого майбутнього», – сказав Коморовський.

З його слів, у вівторок в Острівцях відбулося символічне поховання останків декількох сотень поляків, тіла яких тривалий час не могли знайти.

Коморовський висловив надію, що, відповідно до процедур, при сприянні Ради охорони пам'яті боротьби та мучеництва і за погодженням з українською стороною на цьому місці буде побудовано пам'ятник загиблим полякам.

У серпні 1943 року члени УПА в Острівцях убили понад 400 поляків.

У травні 1944 року представники польського підпілля в селі Сагринь убили від 150 до 800 українців.

Як відомо, в лютому Янукович та Коморовський домовилися не згадувати історичні образи у процесі розвитку двосторонніх відносин між Україною і Польщею і вшанувати польських жертв в Острівках на Волині (нині неіснуюче село на території Любомльського району на Волині) та українських жертв у холмському селі Сагринь (Грубешівський повіт Люблінського воєводства Польщі).

Раніше між Україною та Польщею була домовленість про одночасне відкриття в 2009 році за участю президентів двох країн меморіалу в селі Сагринь (Польща) і польського місця пам'яті в Україні.