У Білорусі заборонено продаж валюти в обмінниках

24 Серпня 2011, 17:29

Втім, у листі, направленому Нацбанком Білорусі в комерційні банки, заборона названа "рекомендацією". Нацбанк пояснює, що куплену в населення валюту банки зможуть потім продавати "на соціальні цілі" – за письмовими заявами громадян, які потребують "імпортних" грошей для оплати навчання або лікування за кордоном.

Подібна схема протягом літніх місяців була апробована найбільшим "Беларусбанком", який скуповував валюту на прикордонних переходах, а з липня – у білоруських будинках відпочинку і санаторіях, де не перший рік масово відпочивають росіяни та жителі сусідніх держав.

Право скуповувати валюту без продажу громадянам у закладах відпочинку тоді отримали ще три білоруських комерційних банки і російський "Альфа-банк".

В інших обмінних пунктах і відділеннях банків валюту теоретично купити було можна – якщо хто-небудь вирішував обміняти дефіцитні закордонні грошові знаки на білоруські рублі.

Офіціальний курс долара в середу становив близько 5 тисяч білоруських рублів, на тіньовому обмінному ринку готівкової інвалюти до полудня за 1 долар США давали 8200-8300 "зайчиків".

Встановити єдиний "рівноважний" курс президент Лукашенко доручив уряду і Нацбанку ще на початку літа, і білоруський прем'єр Михайло М’ясникович в кінці червня пообіцяв, що проблема буде вирішена.

За оцінками експертів міжнародного рейтингового агентства Moody 's, у другому півріччі Білорусі потрібно буде 3-6 млрд доларів США зовнішніх запозичень для підтримки стійкості банківської системи та вирішення інших нагальних проблем. Стільки ж необхідно країні в 2012 році.

Нагадаємо, на початку травня Нацбанк Білорусі відпустив валютний курс на готівковому ринку у вільне плавання, дозволивши девальвацію в обмінних пунктах слідом за міжбанківським ринком.