У Луганську забудовники котеджів знищили курган

12 Серпня 2011, 13:25

За словами Бритюка, будівельні траншеї і арматурні кріплення на вершині кургану вчені виявили 9 серпня.

«Вершина кургану зруйнована, всюди валялися людські кістки зі слідами забарвлення червоною вохрою і уламки посуду, прикрашеного глиняним ліпленням», – розповів археолог.

«Знайдені екземпляри належать до катакомбної культури епохи середньої бронзи. За попередньою оцінкою, їм 4,5 тисячі років. Крім того, виявлена похоронна яма, але для того, щоб в неї спуститися, необхідно проводити розкопки», – зазначив він.

За словами Бритюка, інформацію про знищення кургану передано до правоохоронних органів. Він додав,щовже відома сума шкоди, завданої державі – 1,5 млн гривень.

«Ми давно стежимо за ділянками землі, де зараз розгорнулося будівництво котеджного селища. Вони розташовані на межі Луганська і Лутугинського району. На цій території розташовані землі історико-культурного значення, які були виділені під приватну забудову ще в 2004 році», – зазначив Бритюк.

«Цей курган – третій зруйнований об'єкт, який ми виявили. Два інших – поселення бронзового століття і ще один курган вдалося розкопати і зберегти все цінне, що там було», – сказав археолог.

За його інформацією, на землях, виділених під забудову котеджного селища, може бути ще кілька стародавніх поховань.

Нагадаємо, торік повідомлялося про кілька кримінальних справ, порушених проти посадовців Миколаївщини та криму, які передали передали у приватну власність землі, де знаходяться пам’ятки археології – кургани.