США занепокоєні появою у Китаю авіаносця

11 Серпня 2011, 15:00

Через кілька годин після спуску китайського авіаносця на воду, США висловили своє занепокоєння цією подією та попросили уряд КНР дати пояснення щодо цілей, для яких буде він буде використовуватись.

Зокрема, речник Держдепартаменту США Вікторія Нуланд заявила: «Наше занепокоєння спричинене здебільшого тим, що Китай не є таким вже й прозорим, як інші країни. Особливо щодо своїх військових планів, військового бюджету та експансійних зазіхань».

У свою чергу Гері Шмітт з Американського інституту підприємництва в інтерв’ю польському виданню Rzeczpospolita зазначив, що можна лише припустити для чого Китай нарощує свій військовий потенціал, адже «все ж і надалі залишається покритим таємницею».

«Як на мене, то авіаносець матиме досить практичне застосування як оборонний аеропорт, щоб охороняти свої транспортні шляхи. Адже 90% сировини доставляють до КНР саме морськими шляхами. Але, це може бути також хороший шанс для проявів своїх експансійних проявів щодо територій сусідів»,  – зазначив він.

Протягом останніх кількох років кількість інцидентів на Південно-Китайському морі і у Східному Китаї, де КНР сперечається за території з Філіпінами, В’єтнамом, Малайзією, Брунеєм та Японією, стрімко зросла.

Водночас, професор Ахмед Газалі із Національного університету оборони в Куала-Лумпурі (Малайзія), зазначив, що причин для паніки у сусідів Китаю немає. За його словами, в цьому регіоні Китай не оцінюють у ролі агресора.

«Китай не є країною, яка буде насильно насаджуватиме комусь свою ідеологію. Якщо в неї і є якісь амбіції, то вони мають радше господарський характер…Звичайно і ми маємо територіальні конфлікти з Китаєм, але не думаю, що це коли-небудь призведе до військового конфлікту», – заявив Газалі.

На думку полковника Яні Антарікса, експерта Центру стратегічних досліджень в Джакарті (Індонезія) спуск китайського авіаносця на воду є серйозним викликом інтересам США в регіоні.

Відомо, що Китай відкрито прагне повернути собі Тайвань, який наразі знаходиться під охороною США та блокує КНР вихід до Тихого океану.

Як додав Газалі, свого часу США припустилися значної помилки, декларуючи свою підтримку Філіппінам у конфлікті з Китаєм за території.

«Вашингтон має поводитися як незаангажований посередник в регіоні, а не загострювати настрої, вбачаючи в Китаї агресора», – заявив він.

Нагадаємо, перший авіаносець збройних сил Китайської народної республіки, перероблений з радянського авіаносного крейсера «Варяг», в середу, 10 серпня, вперше вийшов в море.