Мусульманам заборонили молитися на вулицях Парижа

9 Серпня 2011, 11:08

Незадоволення молитвами мусульман на вулицях Парижу поблизу Базиліки Сакре-Кер (Sacre Coeur) висловили прихильники секуляризму (лат. saeccularis — зменшення ролі релігії у політичному, соціальному та особистому житті), аргументуючи це тим, що у публічних місцях має дотримуватися принцип світськості. 

Вирішення конфлікту запропонував міністр внутрішніх справ Клод Геан (Claude Gueant).

«Молитви на вулицях порушують основи секуляризації, а тому їх потрібно припинити», зазначив Геан.

Водночас, міністр повідомив, що з 16 вересня – відразу після Рамадану – мусульманам Парижу буде виділено приміщення в казармах, які наразі не використовуються.

Подібний шлях вирішення аналогічної проблеми запропонували також в Марселі, де мусульмани також не поміщаються існуючих в місті мечетях.

Нагадаємо, у квітні у Франції набрала чинності заборона на носіння жінками-мусульманками у громадських місцях вбрання, яке повністю закриває обличчя, – нікаб або бурки.

Французький уряд твердить, що таке вбрання підриває стандарти, потрібні для життя у відкритому суспільстві, і принижує жінок, що суперечить французьким гаслам про рівність. Однак опоненти кажуть, що закон порушує права людини.

У Франції живе 5 мільйонів мусульман, але лише приблизно дві тисячі жінок носять повне мусульманське вбрання – нікаб або бурку.

Оглядачі зазначають, що президент Саркозі таким кроком хоче здобути більшу підтримку серед виборців.