У Азарова розпочали підготовку до роботи в умовах тропіків

26 Липня 2011, 11:03

«Перед нами поставлено завдання – скласти «План адаптації», – розповіли фахівці агентства.

За їхніми словами, потім план буде узгоджено з Мінфіном та Мін'юстом.

«По суті, в ньому прописано те, що слід врахувати поточні та прогнозовані зміни клімату, можливі наслідки для всіх економічних секторів. Наприклад, енергетики», – пояснюють у держагенстві.

«Доведеться задуматися над тим, як ефективніше охолоджувати АЕС в спекотні літні місяці. Також треба враховувати те, що споживання електроенергії влітку через кондиціонери практично таке ж, як і взимку», – заявили в агенстві.

Перша версія «Плану адаптації» може бути складена вже цієї осені.

За словами екологів з держагентства, швидше за все, в плані будуть прописані у тому числі рекомендації для аграріїв. Йтиметься про те, яким сортам овочів і злаків віддавати пріоритет, а від яких утриматися. Наприклад, є сенс перейти на вирощування більш пізніх сортів пшениці.

Що ж стосується овочів, то, за словами екологів, потрібно всерйоз розглядати таку вигоду від потепління клімату, як можливість збору двох врожаїв у рік (наприклад, капусти, гороху, моркви і т. п.).

Нагадаємо, у цьому році літу притаманна різка зміна погоди – від спеки до злив із пониженням температури. Торік Україна потерпала від сильної спеки.

У найближчий тиждень синоптики прогнозують спеку по всій країні більше 30 градусів. У Криму та південних областях температура сягатиме +38 градусів, на сході, в центрі країни і в Києві – до +34, проте у вихідні трохи похолодає – до +25-28 градусів. У західних регіонах – +28-31, проте кожен день дощі та грози.