Криза погнала з Європи чверть заробітчан

19 Липня 2011, 16:35

З початку кризи 2008 року кількість іммігрантів всередині ЄС зменшилася. Основною причиною такого зниження, на думку експертів Організації економічної співпраці та розвитку (ОЕСР), є зменшення попиту на працівників робітничих спеціальностей, зокрема, будівельників

Дослідження організації охопило Норвегію, Швейцарію та країни ЄС. За оцінками у 2009 році, коли рівень спаду досяг свого піку, кількість іммігрантів в ЄС зменшилася на 22% у порівнянні з минулим 2008 роком.

Найбільший спад трудових мігрантів відбувся в Чехії – 46% та Ірландії – 42%. В інших країнах він був не таким значним (напр., Італія – 25%, Іспанія і Швейцарія – 18%).

Згідно зі звітом Євростату, 43% іммігрантів були вихідцями із тих ж таки країн ЄС, а 57% – із інших країн світу. Загальна кількість трудових іммігрантів налічувала 3,2 млн осіб. Тобто 22% тих, хто покинув Європу в кризу, – це понад 700 тис осіб.

Незважаючи на загальну спадну тенденцію, попит на працівників освітньої та медичної галузі зростав і продовжує зростати як під час кризи, так і тепер.

«Позитив імміграції полягає в тому, що іммігранти зазвичай є більш підприємливими, ніж місцеве населення (особливо в Польщі, Чехії та Франції), а тому країнам ЄС варто розглядати трудову імміграцію як довгострокову інвестицію, а не короткострокові витрати»,- вважає генеральний секретар ОЕСР Анхель Гурріа.

Нагадаємо, за даними НБУ, в січні-березні цього року на 22,25% зріс у порівняно з аналогічним періодом минулого року обсягу грошових переказів до України з-за кордону. Цей показник сягнув 1,489 млрд доларів.