Росія наклала ембарго на овочі з Польщі

6 Липня 2011, 16:23

На початку свого головування в ЄС Польща зіткнулася з багатьма сюрпризами. Фінансова криза в Греції, лівійський конфлікт – стали додатковими завданнями, які протягом року повинна вирішити Польща.

Крім того, подарунком для Варшави з нагоди головування в ЄС стала заборона ввезення овочів з Польщі в Росію та затримка у транзиті нафтопродуктів через Гданськ.

У кінці червня Росія пообіцяла дозволити ввіз овочів з країн, які гарантуватимуть безпеку цих продуктів. Першими якість своїх овочів гарантували Польща, Данія та Нідерланди. Проте Москва і досі тримає ембарго на польські овочі, хоча і зняла заборону для Данії, Бельгії, Іспанії і Нідерландів.

Головний санітарний лікар Росії Геннадій Оніщенко зазначив, що ембарго на польські овочі ще триватиме. Міністр закордонних справ Польщі Марек Савіцкі відреагував здивуванням на таку заяву Москви, запевняючи, що Варшава надала усі необхідні документи та інформацію, необхідну для гарантування якості та безпеки продукції, а тому легальних підстав на заборону немає. Загалом втрати польських аграріїв через заборону ввозу овочів склали $9 млн.

Додатково до цього Росія тимчасово припинила поставку нафтопродуктів через Гданський нафтовий порт. За припущеннями польської сторони, Москва зумисне стримує поставку нафти через Польщу, завантажуючи трубопровід BTS-2, який оминає Польщу та забезпечує постачу нафти в Європу через Балтійські країни.

Нагадаємо, Росія – найбільший імпортер овочів з ЄС. Країна купує чверть всього європейського врожаю.

Позначки: