Майже половина опитаних українців вважають, що в СНД немає майбутнього

4 Липня 2011, 18:57

Респондентів запитали, є чи, на їх думку, майбутнє в СНД. 35% опитаних сказали, що є, 18% – не змогли відповісти.

Крім цього, їх попросили оцінити тенденції в співдружності. 43% опитаних сказали, що країни в СНД віддаляються один від одного, 36% – вважають, що нічого не змінюється, 21% респондентів, вважають, що країни СНД зближуються.

Респондентів також запитали, яке визначення СНД, на їх думку, є більш правильним. 43% опитаних сказали, що СНД – це механізм збереження внутрішньодержавних зв'язків в умовах політичного організму СРСР, який розпадається.

27% – назвали СНД ефективним інструментом інтеграції на пострадянському просторі. 30% – не змогли відповісти.

Крім цього, їх попросили відповістити на запитання, яке визначення більш точно відображає статус України в співдружності.

16% опитаних сказали, що Україна є повноправним членом СНД і державою, яка залишила СНД.

15% вважають, що Україна – держава, що бере участь у деяких структурах співдружності як спостерігач.

12% – назвали її асоційованим членом СНД, 11% – фактичним членом співдружності, 29% – не змогли відповісти на поставлене запитання.

Опитування проводилося 4-14 квітня. У його рамках соціологи опитали 2077 респондентів віком від 18 років, що проживають у всіх регіонах країни.

Статистична похибка не перевищує 2,2%.

Нагадаємо, за результатами опитування Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова і Київського міжнародного інституту соціології в 2005 році, 59,5% повністю були не згодні або скоріше не згодні із судженням, що Україна має вийти з СНД.

Зазначимо, що, за даними Інститут громадської думки Gallup (США), ставлення більшості громадян країн СНД до керівництва США у 2010 році залишалося стабільним, підтримуючи високі результати 2008-2009 років.