Гриценко: земельна реформа Януковича перетворить Україну в колонію

2 Липня 2011, 13:44

На переконання Гриценка, впровадження земельної реформи за сценарієм президента позбавить тих, хто працює на землі, жодної перспективи, а всенародне обговорення цієї реформи є фікцією.

«На парламентських слуханнях з 40 виступаючих лише один, представник уряду, був за. Але профільний Комітет написав висновок: негайно впровадити земельну реформу. Тобто хлопці вже все вирішили. Хоча 60% українців відторгають їхню реформу».

Таке рішення, на думку Гриценка, призведе до того, що всю землю скуплять декілька сімей, а власників земельних паїв змушуватимуть віддати свої ділянки.

«Коли хтось думає, що можна буде не продавати, то я хочу нагадати сумний досвід початку 90-х. Прийдуть бритоголові хлопці з паяльником чи утюгом і все заберуть. Хіба ми цього не проходили? Сьогодні так захоплюються всі підприємства, завтра – земля», – пояснив Гриценко.

Він попередив, що нині вже відбувається масова скупка юридичних осіб, які мають право оренди, адже за урядовим законопроектом саме такі особи матимуть переважне право на придбання у власність землі, до того ж – у необмеженому обсязі.

Обіцянки влади залучити потужні інвестиції на розвиток аграрного сектору Гриценко також назвав ілюзіями: «Якщо у державі шалена корупція, немає суду і ніхто не може захистити своє право, то не має значення, яка форма власності. Рейдери забирають і державну, і приватну, і орендовану, і будь-яку власність. Ніхто з фермерів, які реально працюють і живуть на землі, її не куплять. Приїдуть хлопці з Єнакієвого, Донецька, Кіпру, Росії, звідки завгодно, і просто зніматимуть  гроші. Їм по барабану як там люди живуть».

На думку Гриценка, державна політика має полягати в іншому: виробництві продовольства, а не зерна, створенні робочих місць на селі. Крім того, він пропонує впровадити механізм довгострокової оренди, яка передається у спадок і може бути заставою у банку. Тоді на село  прийдуть люди, зацікавлені у технологічному розвитку, стратегічній перспективі, збереженні земель.

«Міністр аграрної політики щасливо говорить, що ми експортуємо більше зерна – плакати хочеться. Ми маємо експортувати продовольчу продукцію – йогурти, сири, м’ясні вироби, макарони, а не зерно».

Інакше Україна, за словами Гриценка, перетвориться на європейську колонію, хоча мала б бути продовольчою метрополією.

«Зараз з 42 млн. гектарів земель 15 фактично виснажена. Падає родючість. Добрив вносять у 5-7 разів менше, ніж у радянські часи. Саме тут має бути відповідальна державна політика і контроль».

Як повідомлялось, Кабінет міністрів 20 червня схвалив законопроект «Про ринок земель».

15 червня, президент Віктор Янукович заявив, що на продаж землі іноземцям буде запроваджено мораторій. Купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення, відповідно до законопроекту, зможуть громадяни України, фермери і держава в особі або державного земельного банку або державного земельного фонду.

До 2012 року в Україні діє мораторій на продаж земель сільгосппризначення.

Нагадаємо, у березні перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова заявляла, що у разі введення ринку земель сільськогосподарського призначення право її купувати має бути надане іноземцям, які б захотіли на ній працювати.