Кремль змушує олігархів очолювати керовану опозицію

3 Липня 2011, 16:16

Здається, заволодіти увагою таких громадян покликана партія «Правое дело», що з’явилась у лютому 2009 року. Подейкували, що нова політсила має стати ґрунтом для висування на другий термін президента РФ Дмітрія Мєдвєдєва. «Нам потрібен головнокомандувач та обоз із харчами… Дмітрій Мєдвєдєв вирішить, кого зі своїх соратників нам делегувати», – заявив член політради ПД Боріс Надєждін. Із «соратниками», щоправда, вийшла накладка. Спочатку очолити партію відмови­вся міністр фінансів РФ Алєксєй Кудрін. Його приклад наслідував заступник керівника уряду Іґорь Шувалов. Висування саме цих осіб у провідники нової партії відразу ж поховало тезу, що «Правое дело» створюють «під Мєдвєдєва»: обидва чиновни­ки – давні соратники прем’єра Владіміра Путіна.

Але раптом власник «Группы ОНЭКСИМ» та медіа-групи РБК мільярдер Міхаіл Прохоров зголосився очолити цю політсилу.

Прпохоров запам’ятався продажем 25% акцій «Норникеля» на пікові ціни, що дало йому змогу благополучно пережити кризу. Ще один проект мільярдера – гібридний «Ё-мобиль», який російська преса вже охрестила новим «народним авто». В мінусах у мільярдера – скандал на французькому курорті Куршавель, де поліція заарештува­­ла його в компанії 15 веселих дівчат, що дало підставу запідозрити бізнесмена в сутенерстві.

Своїми виборцями новий російський політик бачить людей успішних та амбіційних, тобто середній клас. На з’їзді Міхаіл Прохоров суворо розкритикував нинішній суспільно-політичний устрій Росії. Серед заявлених ним цілей – повернення в Держдуму депутатів-одноман­датників, розширення повноважень губернаторів, виборність голів поліції та судів, повернення виборів мера Москви й Санкт-Петербурга тощо. Та водночас цей діяч закликав однопартійців виключити зі свого лексикону слово… «опозиція».

До того ж його політичне сходження підкріплене потужною піар-підтримкою (і самого олігарха, й партії) з боку провладних ЗМІ, які ніколи не жаліли опозиціонерів. Прохорова нині непристойно багато на російських теле­екранах і шпальтах газет та журналів. Усе це свідчить, що він і «Правое дело» – черговий проект Кремля.

Дательніше читайте у статті «Продумана дума» в журналі «Український тиждень» №27