Києву підвищили кредитний рейтинг

29 Червня 2011, 10:01

«Служба кредитних рейтингів Standard&Poor's підвищила довгостроковий кредитний рейтинг Києва зі ССС+ до В-. Прогноз зміни рейтингів – «стабільний», – сказано в повідомленні.

Рейтинги було виведено зі списку CreditWatch, до якого їх було поміщено із прогнозом, що розвивається, 14 червня 2011 року.

Підвищення рейтингу відображає дуже високу, на думку агентства, імовірність того, що Київ зможе рефінансувати свої боргові зобов'язання зі строками погашення в 2011 році за допомогою нових валютних облігацій, випуск яких схвалено урядом України.

Переміщення рейтингу до списку CreditWatch було зумовлено невизначеністю, пов'язаною з наданням центральним урядом своєчасного й достатнього дозволу на запозичення.

Негативний вплив на рейтинг чинять значні потреби в обслуговуванні й погашенні боргу, дуже слабкі показники ліквідності, помірне боргове навантаження й пов'язані з ним валютні ризики, волатильність системи міжбюджетних відносин, а також невисока фінансова гнучкість.

На рейтинги сприятливо впливає роль Києва як адміністративного й економічного центру України, відносно диверсифікована економіка з високим рівнем добробуту, а також стабілізація обсягу кредиторської заборгованості міста.

Прогноз «стабільний» відображає очікування агентством того, що ситуація на ринку й позитивний досвід схвалення позик Києва урядом дадуть змогу Києву рефінансувати боргові зобов'язання зі строками погашення в 2012 році.

Прогноз ураховує також подальше підвищення поточних фінансових показників міста до кінця 2013 року.

Позитивні рейтингові дії може бути зумовлено підвищенням ймовірності погашення боргових зобов'язань в 2012 році.

Сценарій підвищення рейтингу також припускає поліпшення показників виконання бюджету й пов'язане з ним збільшення залишків на рахунках міста напередодні погашення боргових зобов'язань в 2012 році або додаткову підтримку з боку центрального уряду.

Сценарій зниження рейтингу припускає нагромадження короткострокового боргу й пов'язане з ним зростання видатків на його обслуговування й погашення до рівня, що значно перевищує прогнози рейтингового агентства на 2012-2013 роки.

Відсутність своєчасного дозволу на запозичення й/або погіршення ситуації на кредитних ринках, які можуть ускладнити реалізацію планів міста з рефінансування, також можуть натиснути на рейтинги.

Як повідомлялось, наприкінці липня 2010 року рейтингове агентство Standard&Poor's підтвердило рейтинг Києва на рівні ССС+, прогноз за рейтингом – стабільний.