В Україні подешевшав бензин

29 Червня 2011, 09:52

За даними консалтингової групи «А-95», середня ціна А-95 в мережах, що торгують, в основному, імпортом (WOG, ОККО), з 25 червня дорівнює 10,49 грн/л, Shell – 10,59 грн/л (наше паливо продається за 10,20-10,40 грн/л – Ред.).

За прогнозами директора «А-95» Сергія Куюна, потенціал для подальшого зниження цін є, тому що в світі дешевшає нафта, але у нас багато що залежить від того, чи продовжить Рада норму про зниження акцизів на паливо.

Нагадаємо, вони були зменшені приблизно на 50 коп/л на період з 7 квітня по 1 серпня 2011 року у зв'язку з різким подорожчанням нафти в світі.

Якщо встигнуть продовжити норму до кінця нинішньої сесії Верховної Ради (8 липня), як обіцяв міністр енергетики Юрій Бойко, то бензин в липні подешевшає ще на 20 коп/л, тому що трейдери зрозуміють: зростання податків не буде, стверджує Куюн.

Якщо ні, то ціна палива залишиться на нинішньому рівні. Зате це дозволить пройти повернення з 1 серпня до підвищених акцизів без зростання цін або з незначним ростом (10-15 коп).

На думку незалежного експерта Валентина Землянського, ціна впала у тому числі й тому, що знизився попит, особливо на А-95 – багато водіїв почали переходити на А-92 або, незважаючи на період відпусток, почали менше їздити.

«У зростанні ціни ні наші трейдери, ні імпортери не зацікавлені, адже вони отримують дохід з обороту, – говорить Землянський. – Якщо швидкого обороту немає, то, образно кажучи, трейдер заробить зайві 10 коп на літрі при продажу, але втратить 15 коп на його зберіганні. Тому, поки не проясниться ситуація з акцизами, складно прогнозувати, як поведуть себе ціни. Але навіть якщо їх повернуть з 1 серпня на колишній рівень, ціна набагато не підніметься, максимум на 5-10 копійок».

Заввідділом нафтопродуктів консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко упевнений: зниження акцизів Рада продовжить до кінця року на цій сесії. За його інформацією, депутатська більшість готова проголосувати за це, що підтвердив і заступник глави фракції ПР у Раді Михайло Чечетов.

Якщо ціна на нафту продовжить знижуватися, то бензин вже з середини липня може подешевшати ще приблизно на 20 копійок – до 10,20-10,40 грн/л імпортний і до 10 грн/л – вітчизняний.