У Києві молитвою вшанували пам’ять жертв війни

22 Червня 2011, 12:19

У заході взяли участь глави і представники різних конфесій. Зокрема, глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко), глава Української автокефальної православної церкви Мефодій (Кудряков), глава Української греко-католицької церкви архієпископ Святослав (Шевчук), голова синодного інформаційно-просвітницького відділу Української православної церкви Московського патріархату протоієрей Георгій Коваленко, ординарій Луцької диєцезії Римсько-католицької церкви єпископ Маркіян. Крім того, рабин Всеукраїнського конгресу іудейських релігійних громад Ноель Асман, голова духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамім, глава Української єпархії Вірменської апостольської церкви єпископ Григорис Буніатян, президент Всеукраїнського союзу християн Віри Євангельської Михайло Паночко, старший єпископ Української християнської євангельської церкви Леонід Падун.

«Результатом цієї війни була не лише перемога, результатом цієї війни було повернення мільйонів і мільйонів людей до Христа», – відмітив глава УПЦ КП Філарет.

Після молитви глава УАПЦ Мефодій (Кудряков) сказав: «Ми з висоти 70 років все більше і більше усвідомлюємо, що будь-яка ідеологія, яка-небудь політична партія, яка хоче зробити добро для народу, якщо думки пронизані фанатизмом, якщо вони переконані, що тільки вони знають, чого хоче народ, то рано чи пізно виникає протистояння, яке закінчується війною, кровопролиттям і стражданнями».

Протоієрей Георгій Коваленко відмітив, що сьогодні моляться в усіх храмах України православної церкви за упокой тих, хто «загинув на полях війни, моляться за тих, хто страждав і помер в окупації».

Він підкреслив, що якщо «9 травня – це День Перемоги, і цього дня ми згадуємо воїнів-переможців і визволителів, то 22 червня має бути День пам'яті жертв війни, оскільки війна – це не лише перемога, війна – це велика біда і трагедія".

За даними правоохоронців, усього в молитві взяли участь близько 800 чоловік.

Багато учасників молитви прийшли з національними прапорами України з траурною стрічкою.

Нагадаємо, 22 червня у Львові біля пам’ятника жертвам комуністичним злочинам на площі Шашкевича львів’яни разом з керівництвом міста та області вшанували хвилиною мовчання жертв масових розстрілів НКВС у 1941 році. Біля площі зібралися близько 300 львів’ян – представників громадських та релігійних організацій, політичних партій та ветеранів.  

Як повідомлялося, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов повідомив, що Міністерство внутрішніх справ очікує провокацій у Львові в середу. 

Львів вирішив провести 22 червня молебень за жертвами комуністичних репресій у Галичині 1939-1941 років.

9 травня у Львові виникла бійка між прихильниками партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода» і людьми з георгіївськими стрічками.

Фото: ZN.UA