Транспортники Чехії «відзначають» 70-річчя президента масовим страйком

16 Червня 2011, 11:35

Згідно з інформацією поданою на станціях громадського транспорту в Празі для обслуговування пасажирів зранку виїхало близько 40% трамваїв та ще менше автобусів. Закритими залишаються всі три лінії метро. На дорогах з’являється все більше таксі та приватних авто. Залізничні вокзали залишаються порожніми.

Чехи не належать до країн, в яких страйки є звичним ділом, як наприклад у Греції. Нинішній страйк є першим за період з 1996 року. Тодішній протест на кілька днів спаралізував країну, а прем’єр Вацлав Клаус (нині президент – Ред.) «капітулював» і погодився на підвищення пенсій.

Страйк профспілок в Чехії спрямований проти програми економії в країні та триватиме 24 години. Найбільш відчутним він буде в Празі.

Загалом же, в сфері транспорту протестують понад 120 тис осіб, ще тисячі долучаться до страйку в інші способи. Зокрема, викладачі припинять навчання та будуть роз’яснювати учням та студентам причини страйку.

Зазначимо, що на 16 червня заплановано святкування 70-річчя президента Чехії Вацлава Клауса. Через масові страйки багато гостей може не приїхати. 

Як повідомлялось, 15 червня у Греції відбувся загальнонаціональний страйк проти запровадження нових податків і скорочення робочих місць у державному секторі.

Це вже не перший страйк у Греції. Так, на початку травня страйк в Афінах переріс у побоїще з поліцією.

Як повідомлялось,  Греції може знадобитися новий пакет подальшої фінансової допомоги обсягом у понад 100 мільярдів євро. Минулого року Греція отримала $150 млрд міжнародної допомоги для виходу з боргової кризи.