В Іраку пропали 180 тонн американських доларів

15 Червня 2011, 11:35

Після американського вторгнення в Ірак в березні 2003 року лояльний Штатам місцевий уряд повинен був отримати від Конгресу близько 61 млрд доларів. За даними аудиторів, 6,6 млрд доларів з цієї суми безслідно пропали і, швидше за все, були вкрадені.

«Це найбільша крадіжка дотацій за всю історію Сполучених Штатів», – відмітив генеральний інспектор з питань контролю за витрачанням коштів на відновлення Іраку Стюарт Боуэн.

Як з'ясувалося, фінансову допомогу Іраку здійснювали у вигляді перевезення великих сум готівки. Наприклад, першим рейсом військово-транспортного літака С-130 Hercules було доставлено 2,4 млрд доларів: в літак помістили контейнери, кожен з яких містив тисячі пачок 100-доларових купюр. До травня 2004 року відбулося 20 таких рейсів. Фінансова допомога перевищила 12 млрд доларів, вагою у 363 тонни (за даними The Times).

До того ж ці гроші, власне, належали не американцям, а іракцям – це була виручка від продажу іракської нафти, конфіскованих іракських активів, а також надпланова виручка, отримана в результаті роботи програми ООН «Нафта в обмін на продовольство». Таким чином, США, отримавши усі ці гроші у своє розпорядження, мали намір повернути їх законному власникові, але не зробили цього.

Гроші перевозили вантажівками зі сховища готівки, розташованого в містечку Іст Рутерфорд, штат Нью-Джерсі, на авіабазу Andrews в штаті Меріленд, звідти доставляли повітрям у Багдад, де зберігали в підвалах одного з палаців Саддама Хусейна, а також на своїх військових базах, звідки розвозили по міністерствах і підрядних організаціях Іраку.

Але не було ведення повноцінної фінансової звітності, в результаті мільйони доларів запросто розносили в рюкзаках і розвозили в пікапах одержувачам у Іраку.

Упродовж останніх шести років співробітники Пентагону не раз стверджували, що можуть відзвітувати за усіма цими сумах, якщо їм дадуть досить часу, щоб обробити усі архіви. Але багатократні спроби відшукати ці документи і гроші, виявилися безуспішними.

Офіційний Багдад нагадує, що угода, підписана в 2004 році, зобов'язала американську сторону забезпечувати безпеку фінансових транзакцій. Таким чином, саме Вашингтон відповідає за те, що сталося. Головний аудитор Іраку, голова Іракської ради верховного аудиту Абдул Басіть Туркі Саід заявив, що у разі потреби для повернення втрачених грошей іракський уряд звернеться до суду.

Як відомо, у травні президент США  Барак Обама заявив, що США виділить по $1 млрд на розвиток демократії в арабських країнах, зокрема Єгипту та Тунісу.