Азаров похвалився, що передбачливо перекрив кордон огіркам, які в Україну не возять

2 Червня 2011, 14:48

Зі слів прем'єра, Україна оперативно посилила контроль за ввезенням овочів з Європи.

«Україна із самого початку виникнення цього явища стала вживати заходів. Ми просто їх не афішували. Але було дано негайну команду на кордоні посилити контроль за ввезенням овочів з Європейського Союзу", – сказав Азаров.

З його слів, у цей час проводиться постійний аналіз якості овочів з ЄС.

"Ніяких у нас підстав для паніки немає. Перед фітосанітарною службою, міністром (агрополітики), МОЗ поставлено чітке завдання – не допустити завезення овочів, заражених цією інфекцією", – додав Азаров.

Разом з тим прем'єр повідомив, що було проведено консультації з ЄС, але поки не зрозуміло, що послужило причиною спалаху захворювання.

Як повідомлялось, Державна ветеринарна й фітосанітарна служба припускає заборону на імпорт свіжих овочів з ЄС у разі виявлення патогенних штамів кишкової палички в них.

У результаті спалаху кишкового захворювання, зафіксованого в Німеччині після вживання овочів, станом на ранок 2 червня в низці країн Європи було зафіксовано 16 випадків смерті, близько 2 тис. людей було госпіталізовано.

Спочатку спалах захворювання пов'язували із вживанням у їжу огірків, завезених з Іспанії, оскільки в низці зразків було виявлено ентерогеморагічні бактерії EHEC.

Однак пізніше було встановлено, що не ці бактерії стали причиною спалаху.

Розслідування триває, під підозрою також овочі, вирощені в Німеччині.

Нагадаємо, 30 травня заступник начальника відділу нетарифного регулювання Державної митної служби України Юрій Задорожний, повідомив, що заборона на ввезення до України імпортних овочів та фруктів не вводилася.