Росія закрила кордони для овочів з Європи

2 Червня 2011, 10:14

"Ми вводимо заборону у зв'язку з тим, що протягом місяця ситуація не взята під контроль. Не встановлені джерела інфекції, фактори передачі. Ситуація різко погіршилася в останні дні, тому ми змушені піти на ці вкрай непопулярні заходи", – заявив він.

Цьому рішенню передував так званий "огірковий скандал" у Європі.

Небезпечна кишкова інфекція, жертвами якої вже стали 16 людей, поширилася на півночі Німеччини. Загалом зафіксовано 1,4 тисячі випадків захворювання.

Влада ФРН минулого тижня заявили, що носіями кишкової інфекції виявилися салатні огірки з Іспанії. Після цього багато європейських компаній анулювали або призупинили раніше укладені угоди про постачання іспанських овочів і фруктів.

У свою чергу Росспоживнагляд заборонив ввезення до Росії сирих овочів, вироблених у Німеччині та Іспанії.

Однак у вівторок сенатор з питань охорони здоров'я Гамбурга Корнелія Прюфер-Шторкс оприлюднила дані лабораторного дослідження, які свідчать про те, що, хоча на огірках з Іспанії виявилися бактерії-збудники інфекції, вони не відповідають типу бактерії в організмі хворих пацієнтів, а, значить, джерело зарази до цих пір не знайдене.

За словами Онищенка, заборона буде діяти до тих пір, "поки не будуть представлені переконливі дані про те, що ж відбувається і поки не почнеться процес купірування ситуації, її стабілізації".

Онищенко зазначив, що випадки кишкової інфекції реєструються вже в дев'яти країнах ЄС.

Нагадаємо, заборони на ввезення на територію України імпортних овочів та фруктів поки немає.