Кучма написав Пшонці, що загибель Гонгадзе – на совісті Мельниченка

1 Червня 2011, 16:12

З відповідною скаргою на закриття кримінальної справи проти Мельниченка Кучма звернувся до Генпрокуратури в середу.

У ній сказано, що Генпрокуратура закрила кримінальну справу 1 березня 2005 року, оскільки вважала, що Мельниченко діяв у стані гострої потреби для запобігання потенційній шкоді громадським інтересам і у зв'язку з цим його дії не є злочинними.

У скарзі зазначено, що у Генпрокуратури не було правових підстав для визнання дій Мельниченка вчиненими в стані гострої потреби, а значить і не було правових підстав для закриття кримінальної справи на підставі кримінального та кримінально-процесуального законодавства.

"При гострій потребі навіть злочинні дії – якщо їх здійснення усуває іншу більш значну небезпеку для прав та інтересів особистості, суспільства й держави – втрачають злочинний характер за умови, якщо цю небезпеку неможливо усунути іншими засобами", – сказано в повідомленні.

Однак, на думку Кучми, Мельниченко не тільки не усунув якусь небезпеку, а навпаки, його дії призвели до трагічної загибелі журналіста Георгія Гонгадзе, спровокували суспільно-політичну кризу в країні і заподіяли значної шкоди авторитету та іміджу України у світі.

Кучма підкреслює, що збереження фактичної недоторканності Мельниченка означає відмову слідства від пошуків справжніх замовників убивства журналіста Гонгадзе, які організували злочинне прослуховування кабінету Президента та фальсифікували зроблені там записи.

Нагадаємо, Генеральний прокурор Віктор Пшонка впевнений, що у екс-президента Леоніда Кучми не було наміру вбивати журналіста Георгія Гонгадзе і тому йому інкримінують лише перевищення службових повноважень.

Пшонка також заявляв, що не виключає скасування постанови про закриття кримінальної справи стосовно колишнього співробітника президентської охорони Миколи Мельниченка. 

На думку екс-глави Служби безпеки України Ігора Смешка, порушені в січні 2001 року три кримінальні справи проти екс-майора Миколи Мельниченка були закриті Піскуном протиправно.

Мельниченко вважає заяви про необхідність поновлення справи проти нього спробами дискредитувати його як свідка в справі проти Кучми.

У січні 2001 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Мельниченка. Його звинувачули в перевищенні влади та розголошенні державної таємниці.

У першій половині березня 2005 року Генпрокуратура закрила цю справу.

Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, надалі в лісі під Києвом знайшли його обезголовлений труп