Іспанія вимагатиме відшкодування за наклеп на огірки

31 Травня 2011, 20:27

Агілар зазначила, що іспанські огірки є безпечними для споживання, а причину розповсюдження інфекції варто шукати в самій Німеччині.

Підозра про поширення бактерії EHEC в Німеччині та Європі через іспанські огірки, на думку Агілар, є просто наклепом та провокацією, через яку іспанські аграрії щотижнево поносять збитки на суму 200 млн євро.

Міністр сільського господарства Іспанії закликала офіційний Берлін якнайшвидше ідентифікувати джерело поширення інфекції EHEC, жертвами якої стало 14 осіб в Німеччині. Водночас, міністр зазначила, що в Іспанії не зафіксовано жодного випадку такого зараження.

Агілар також зазначила, що контроль безпеки якості продуктів харчування в її країні набагато вищий, ніж того вимагають норми ЄС. Разом з тим іспанці не виключають ймовірність зараження огірків під час транспортування в Німеччину чи уже в самій Німеччині.

Нагадаємо, у вівторок німецькі фахівці підтвердили, що огірки з Іспанії не є збудниками хвороби, від якої помирають люди у Європі. 

Як відомо,  у Німеччині 14 осіб померли від зараження кишковою паличкою. Німеччина, яка щорічно закуповувала в Іспанії 180 тисяч тонн огірків, скасувала всі замовлення. Раніше влада ФРН інфекції назвала огірки з Іспанії носіями кишкової інфекції.

Зафіксовано більше 1,4 тисяч випадків захворювання. Випадки захворювання зареєстровано також у Великій Британії, Данії, Голландії, Австрії, Швеції.

Як повідомив заступник начальника відділу нетарифного регулювання Державної митної служби України Юрій Задорожний, заборони на ввезення на територію України імпортних овочів та фруктів немає.