Українці США просять уряд захистити Україну від «огидного режиму Януковича»

31 Травня 2011, 08:58

На переконання УККА, про відступ від норм демократії свідчить «судове переслідування політичних опонентів, громадських активістів, постійне обмеження свободи слова і осквернення культурної спадщини України режимом Януковича».

«З першого року президентства Януковича, його адміністрація послідовно переслідує членів опозиції та активістів громадянського суспільства, які відстоюють збереження національної ідентичності Україні», – йдеться у заяві.

Про вибіркове застосування законодавства та політичні мотиви переслідування, свідчить нещодавня спроба затримати колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, а також затримання та сфабриковані звинувачення проти екс-посадовців колишнього уряду

«Не дотримуючись принципів верховенства закону, уряд Януковича, порушує і обмежує конституційні права людини. Уряд України повинен поважати верховенство закону, дотримуючись справедливого, прозорого та неупередженого судового процесу для того, щоб реально інтегруватися в співтовариство демократичних держав», – йдеться в документі.

Також в УККА переконані, що «режим Януковича ставить під загрозу знищення культурних та архітектурних залишків і релігійних реліквій, а також нехтує їхньою історичною та духовною значимістю».

«Крім того, нинішній режим схвалив облагороджену версію радянської історії, яку поширює Кремль. Мало того, що Янукович публічно заперечує, що Голодомор був геноцидом, але його відверто антиукраїнський міністр освіти Дмитро Табачник, намагається переписати шкільні підручники разом з російськими педагогічними кадрами, і працює в напрямку скорочення використання української мови в школах», – сказано у заяві.

У зв’язку з цим українці США засуджують дії української влади.

«УККА рішуче засуджує огидний режим Януковича за неконституційне поводження зі своїми громадянами, осквернення своєї історії і національної ідентичності, та закликає до негайного припинення порушення прав людини і національних прав в Україні. Посягання режиму на верховенство права в країні несе загрозу національній ідентичності України», – йдеться у заяві.

УККА просить уряд США, як стратегічного партнера України вжити відповідних заходів «для захисту свободи в Україні, а також прав тих, чиї громадянські свободи грубо нехтуються і порушуються».

«Такі умисні порушення прав людини не лише демонструють антидемократичні та авторитарні тенденції нинішнього режиму, але й створюють серйозну загрозу трансформації України у сучасну європейську демократію, яка поважає верховенство права і свою історію», – наголошено у заяві.