Уряд Азарова переплатив близько 400 млн гривень за імпортні ліки

28 Травня 2011, 11:42

Про це повідомив президент Національної академії медичних наук, директор Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзєєва, екс-міністр охорони здоров’я Андрій Сердюк.

«Хіба це не свідчення того, що проблема (імпортозаміщення медпрепаратів) є, і її треба вирішувати?! Але чомусь «цікавіше» було закупити «там», – заявляє Сердюк.

«Очевидно, мусимо зробити так, як в інших державах, – визначити гарантований перелік ліків, які закуповуватимуться. Незалежно від виробника. В Росії до цього списку включили 500 найменувань препаратів, у нас може бути, скажімо, 300. Перелік має готувати міністерство, а ми братимемо участь у цій роботі», – вважає екс-міністр.

За його словами, проблема імпортозаміщення медпрепаратів безпосередньо стосується і академії, оскільки низка інститутів, насамперед фармакології і токсикології, працює над створенням нових ліків, вакцин і сироваток.

«Я вже побував на провідних фармпідприємствах, зустрічався з асоціацією вітчизняних виробників, з представництвами іноземних фармфірм. Під час зустрічей з виробниками – і українськими, і зарубіжними, я відчув, що для них головне, аби в цій справі було наведено порядок, всі виступають проти нечесної конкуренції», – зазначив Сердюк.

«Потрібні чіткі правила гри, щоб це справді робилося в інтересах пацієнтів, а не тих, хто проводить тендери», – заявив він.

«Здійснювати імпортозаміщення – справа надзвичайно складна. Жодна держава у світі, хоч би якою потужною вона була, не в змозі заповнити свій ринок препаратами власного виробництва на всі 100%», – підкреслив президент НАМНУ.

Нагадаємо, 17 травня президент Віктор Янукович звільнив міністра охорони здоров'я Іллю Ємця. Невдалого «реформатора» Ємця прибрали якраз напередодні проведення тендерів і держзакупівель ліків та медобладнання, які міністр мав намір проводити під своїм особистим контролем.

За даними видання, безпосереднім приводом, після якого міністр охорони здоров’я Ілля Ємець поклав на стіл президента заяву про відставку, стала боротьба за контроль фармринку.