У Львові вшанували Шевченка та українських героїв

22 Травня 2011, 17:50

вяткові заходи розпочалися у селі Білогорщі, де представники обласної та міської влади поклали квіти до пам’ятника Роману Шухевичу.

Крім того, зранку стартувала естафета Львівського державного університету фізичної культури за маршрутом від пам’ятника Шухевичу до Меморіалу УГА на Личаківському кладовищі.

Кошик з квітами від обласної та міської влади поклали також до Меморіалу Українським Січовим Стрільцям, до могили Біласа та Данилишина і до могили Ольги Басараб на Янівському кладовищі.

На Личаківському кладовищі відбулось покладання квітів до Меморіалу Української Галицької Армії, а після цього – урочисте віче.

Радник голови Львівської ОДА Ігор Держко у своєму виступі зазначив, що історію народу, який був позбавлений державності, але який зумів організуватися і мобілізуватися в такі структури як ОУН і УПА, інакше, ніж героїчною не можна назвати. Він також наголосив на тому, що Україна ніколи не була покорена, а була лише на певний час окупована.

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич висловив переконання, що сьогоднішнє покоління українців буде продовжувати шлях українських героїв, яким вони сьогодні віддають шану.

«Сьогодні хочуть заперечити наші перемоги і втовкмачити в наші голови зовсім інші міфічні цілі, викидаючи цілі сторінки з історії», – заявив він.

Панькевич зазначив, що «нікому не вдасться нас зламати і залякати» і що «ми обов’язково отримаємо підтримку цілої України».

Львівський міський голова Андрій Садовий своєю чергою заявив, що «кожне покоління має своє покликання і має своїх героїв». Він наголосив, що в українців завжди був і, на жаль, є досі внутрішній ворог – це відсутність єдності.

«Поки ми не дозріємо до того, щоб відкинути протиріччя, і не об’єднаємося, ми ніколи не матимемо тої України, за яку боролися наші герої», – наголосив він.

Представники влади також поклали квіти до могил вояків УПА на Марсовому полі і до пам’ятника Степанові Бандері.

Після цього від пам’ятника Бандері до проспекту Свободи вирушила колона ветеранів, членів молодіжних організацій і політичних партій. Попереду колони несли великий державний прапор і портрети українських героїв.

Урочистості продовжилися на проспекті. Свободи. Відбулося покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку та поминальна панахида з нагоди 150-ї річниці перепоховання Кобзаря в Україні за участю представників різних конфесій.

Як повідомлялося, 22 травня біля підніжжя Тарасової гори в Каневі стався конфлікт цивільних осіб, які назвалися охороною, що контролює прохід на Чернечу гору, з представниками правих партій.

Близько 50 чоловік, які тримали символіку «Свободи», «Нашої України» і Конгресу українських націоналістів не пустили на Тарасову гору, нібито через партійну символіку. Таке розпорядження видали з Черкаської ОДА охороні. Водночас, біля  підніжжя Черенчої гори стояли колони людей з символікою Партії регіонів.

Нагадаємо, 22 травня голова Верховної Ради Володимир Литвин та прем’єр-міністр Микола Азаров поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку в Канев з нагоди 150 річниці перепоховання Кобзаря

На час церемонії були присутні радник президента Ганна Герман, голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб, представники уряду та народні депутати.