У Партії регіонів просять Мєдвєдєва не вказувати Україні, куди йти

19 Травня 2011, 12:17

«Раніше подібні заяви були з боку і представників ЄС, в яких в ультимативній формі висувалися подібні за стилем і формою вимоги, але тільки зворотного характеру. Україна повинна вибирати: Росія Європа чи. Упевнений, що такі заяви з обох сторін для нас неприйнятні, недоречні, в певній мірі є як з одного, так і з іншого боку тиском на нашу країну, а ще точніше – шантажем», – заявив депутат.

Водночас він зазначив, що «жодна з договірних з нами сторін не повинна нам диктувати свої недолугі для нас умови, перешкоджати і, тим більше, забороняти вести переговори з третіми країнами і підписувати з ними угоди і більше того – нас шантажувати».

«У той же час Російська Федерація є головним стратегічним партнером України. Наша держава не може будувати стратегічне партнерство з однією стороною за рахунок іншої сторони. Ми повинні вибудовувати відносини з країнами, виходячи з точки зору національних інтересів, добросусідства на основі, укладати взаємовигідні торговельно-економічні договору, на двосторонній і багатосторонній основах, які дозволять більш швидкими темпами розвивати економіку України», – зазначив політик.

Нагадаємо, напередодні президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв заявив, що Україні належить зробити вибір між створенням зони вільної торгівлі в рамках її євроінтеграції та співпрацею з країнами СНД через Митний союз і єдиний економічний простір.

Нагадаємо, президенти України та РФ 21 квітня 2010 року в Харкові підписали угоду про продовження терміну перебування російського флоту в Криму після 2017 року на 25 років (до 2042 року) з можливим продовженням ще на п'ять років. В обмін на це Україна одержала знижку при закупівлі російського газу на 100 доларів за одну тисячу кубометрів.

Зазначимо, на думку деяких експертів, Янукович на президентських виборах у Росії підтримає Дмітрія Мєдвєдєва