Іспанія охоплена демонстраціями проти політики влади

19 Травня 2011, 12:14

Десятки тисяч людей вийшли на вулиці з закликами «Так! Справжній демократії!!!». Головною причиною протестів є високий рівень безробіття серед молоді, рівень якого досягає 40%. Це найвищий показник по безробіттю у західній Європі.

Незважаючи на високий рівень освіти в країні, кожен п’ятий в Іспанії безробітній. Додатковими факторами обурення стали також жорстка монетарна політика та високий державний борг країни.

Уряд Іспанії заборонив проведення будь-яких демонстрацій в країні, чим викликав обурення мас і спровокував вихід на вулиці ще більше протестувальників, ніж до того, додає видання Neue Zürcher Zeitung.

У середу 18 травня на площі Воріт Сонця в Мадриді зібралося більше 10 тисяч осіб. Протестами також охоплено більше 40 міст країні, в який молодь виступає за проведення соціальних та політичних реформ. Демонстранти вимагають збільшення робочих місць, кращої заробітної плати, доступного житла та реформ у виборчій системі.

Експерти прогнозують правлячій Іспанській соціалістичній робітничій партії – ІСРП (Partido Socialista Obrero Espanol – PSOE) фіаско на чергових регіональних та комунальних виборах, які пройдуть у вихідні 21-22 травня.

Нагадаємо, 11 травня у столиці Греції Афінах сталися сутички між поліцією та учасниками акцій соціального протесту. 20 тисяч мітингувальників прийшли під стіни парламенту, протестуючи проти планів уряду щодо введення жорсткіших заходів економії у країні.