Перші сутички у Львові. Комуністів змушують знімати георгіївські стрічки

9 Травня 2011, 12:04

На Марсовому полі комуністів із регіоналами намагалися пройти до меморіалу, щоб покласти квіти. Однак правоохоронці їх не пустили. Тоді комуністи почали кидати квіти міліціянтам під ноги. У відповідь вони почули вигуки "Ганьба" і заклики не робити цього, адже живим людям квіти не кидають у ноги. Тоді комуністи почали перекидати квіти через голови правоохоронців до меморіалу.

Слідом за комуністами ідуть представники націоналістичних сил. Виникла невелика шарпанина, однак до бійок не доходило, повідомляє кореспондент Тижня. 

Народному депутату Петру Писарчуку вдалося покласти квіти лише до меморіалу воїнам УПА та пам’ятного знаку Жертв комуністичного режиму.

У даний час розпочалася панахида за загиблими у Другій світовій війні, яку проводять представники націоналістичних сил. Комуністи почали розходитися.

Крім того, стало відомо, що прихильники партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" побили людей з георгіївськими стрічками, які обстріляли їх з пістолета.

Інцидент стався близько 11:00 на вулиці Личаківській. Прихильники "Свободи", які рухалися колоною в кількості близько 1 тисячі осіб, помітили близько 10 людей з георгіївськими стрічками і почали вимагати від них, щоб вони зняли стрічки.

Люди з георгіївськими стрічками почали тікати, близько 100 представників "Свободи" кинулися за ними. У відповідь один втікачів відкрив стрілянину по переслідувачах. Один із прихильників "Свободи" зазнав поранення в ногу.

Після цього представники "Свободи" наздогнали чоловіка, який стріляв в них, і його товаришів, закидали їх камінням і побили, розбивши їм голови.

Прихильники "Свободи" закидали місце, де сталася бійка, димовими шашками. Після інциденту вони зникли з місця події, залишивши потерпілих посеред вулиці.

Міліції під час інциденту не було, здалеку за бійкою, не втручаючись, спостерігав лише співробітник Державтоінспекції.

Після бійки потерпілі також встали і зникли, деяких вели під руки товариші.

У той же час голова «Русского блока» Олександр Свистунов повідомив, що неподалік Пагорба Слави у Львові побили керівника Атифашистського комітету Львівщини, комуніста Олександра Калинюка. За словами Свистунова, Калинюка вдарили по обличчю, коли він йшов на Пагорб Слави.

Також повідомляється, що на вул. Пасічній у Львові на шляху до Пагорбу Слави утворилася колона з близько сотні молодих людей, які, за їх словами, очікують на прихід представників проросійських політичних партій з червоним прапором.

Молоді люди скандують проукраїнські та бандерівські гасла, вони тримають синьо-жовті та червоно-чорні прапори. Значна їх кількість приховує обличчя за масками. За словами координатора колони, вони не представляють жодної з політичних партій чи рухів, а є просто націоналістами.

Окрім того, люди, які перекрили шлях до Пагорбу Слави, вимагають у всіх охочих покласти квіти до могили Невідомого солдата, знімати георгіївські стрічки. В іншому випадку їх не пропускають.

Назустріч колоні під’їхав мікроавтобус з кількома десятками працівників спецпідрозділу МВС України. Спершу декілька правоохоронців вийшли назовні, однак невдовзі всі повернулися а автобус. Коментарі щодо причини своєї присутності вони відмовилися давати.

Повідомляється, що біля Пагорба Слави, де поруч з посиленим міліцейським кордоном перебувають прихильники ВО "Свобода" та інших радикально налаштованих організацій, то тут, то там виникають сутички із застосуванням фізичної сили та використанням димових шашок. 

Офіційні заходи з нагоди Дня Перемоги у Львові вже відбулися.