Україна втратила через Росію 10 мільйонів громадян

23 Жовтня 2024, 16:25

Поки Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш поїхав на гостину до Путіна, його колеги вирішили поговорити про українську демографію. Викотили статистику та звичайно висловили певну стурбованість. Жодного засудження агресору, в гості до якого поїхав Гутерреш, на жаль, не прозвучало, натомість для балансу було відзначено, що й у самій Росії теж не все добре.

А проте, дивуватися немає чому. Все, на що здатна шанована колись організація, це виконувати роль статиста, давати цінні поради і прикривати своєю бездіяльністю всілякі агресивні тоталітарні режими на кшталт кремлівського.

Виступаючи на пресконференції в Женеві, голова східноєвропейського відділення Фонду ООН у галузі народонаселення Флоренс Бауер, заявила, що вторгнення в лютому 2022 року перетворило і без того складну демографічну ситуацію в Україні на більш серйозну. Населення скоротилося на 10 мільйонів, або приблизно на чверть, з початку повномасштабного вторгнення Росії в результаті від’їзду біженців, падіння народжуваності та смертей у війнах.

«Рівень народжуваності різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі, – заявила Флоренс Бауер. Щоб підтримувати стабільну кількість населення, потрібен коефіцієнт народжуваності 2,1 дитини на жінку».

«Україна, населення якої на момент розпаду Радянського Союзу в 1991 році становило понад 50 мільйонів осіб, як і майже всі її східноєвропейські та центральноазіатські сусіди, зазнала серйозного скорочення населення. У 2021 році, останньому році перед повномасштабним вторгненням Росії, тут проживало близько 40 мільйонів осіб».

Бауер заявила, що безпосередній вплив відчули регіони, які практично знелюдніли, села, де залишилися лише люди похилого віку, та пари, не здатні створити сім’ї.

Найбільша частка скорочення населення України припала на 6,7 мільйона біженців, які зараз проживають за кордоном, переважно в Європі. Смерті на війні також стали фактором. «Точні цифри назвати складно, але, за оцінками, кількість жертв становить десятки тисяч, – сказала вона. А втім, точний облік впливу війни на населення України доведеться відкласти до закінчення конфлікту, – резюмує Флоренс Бауер, – коли нарешті можна буде провести повний перепис».

Що стосується країни терориста (це для балансу), то, як зазначила голова східноєвропейського відділення Фонду ООН у галузі народонаселення, – набагато більша Росія з довоєнним населенням понад 140 мільйонів осіб, також зазнала погіршення і без того жахливої ​​демографічної ситуації після вторгнення в Україну. Там за перші шість місяців 2024 року зафіксовано найнижчий рівень народжуваності з 1999 року. А це означає, що програма «баби єсчьо нарожають» дала збій. Що не так вже й погано, в довгостроковій перспективі, проте сьогодні тішить мало. Зважаючи на наявні запаси там всілякого агресивного зомбі-непотребу, готового вбивати ні в чому невинних людей.