«Політичний і психологічний сигнал» або «список бажань»: що пишуть світові медіа про план перемоги Зеленського

16 Жовтня 2024, 16:24

Володимир Зеленський представив у Верховній Раді свій план перемоги, який складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. По-перше, йдеться про запрошення у НАТО, оскільки, за словами українського президента, це «визначеність, як партнери бачать місце України в архітектурі безпеки».

Другий пункт — незворотнє зміцнення української оборони і розворот війни у сторону Росії, третій — Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний пакет стримування подальшої російської агресії.

У четвертому та п’ятому пункті йдеться про стратегічно-економічний потенціал України та те, що у післявоєнний час український досвід має бути використаний для всього Альянсу і захисту Європи. Зокрема, Зеленський пропонує заміщення американських військових у Європі українськими після війни.

Як на цей план відреагували світові медіа?

Видання BBC пише, що «умови миру Зеленського дедалі більше суперечать ситуації, яка його оточує».

«Національний моральний дух поступово руйнується під вагою кількості жертв, яка зростає, суперечливого закону про мобілізацію та безперервних російських атак на українську територію. Дедалі частіше лунають думки про те, що будь-яка мирна угода має передбачати поступки українською територією в обмін на гарантії безпеки. Однак не було жодного натяку на компроміс, який би наблизив кінець війни. Натомість Зеленський двічі вимагав повного виведення російських військ шляхом посилення власної армії», — йдеться у матеріалі.

Журналісти видання The New York Times зазначають, що з огляду на контекст, за словами експертів, виступ Зеленського, ймовірно, був спрямований насамперед на те, щоб заручитися підтримкою з боку української громадськості. «З початку року українські війська неухильно поступаються російським військам, що погіршує настрої у країні», — пише видання.

За словами професора політології «Києво-Могилянської академії» Олексія Гараня, у якого The New York Times взяло коментар, ця промова Зеленського має на меті надіслати українцям «політичний і психологічний сигнал».

Аналітик видання The Washington Post Ішан Тарур зазначає, що серед західних урядів немає одностайності щодо того, яку частину «списку бажань» Зеленського слід задовольнити.

«Київ, у кращому випадку, сподівається, що Захід зможе надати йому найсильніший поштовх за майбутнім столом переговорів. Це далеко не повна “перемога”, якої багато хто очікував. Аналітики побоюються, що в міру того, як вони прокладають собі шлях до небажаного глухого кута, серед українців з’явиться певна озлобленість, особливо якщо їм доведеться поступитися територіями, захопленими Росією», — пише WP.

Критично про план Зеленського висловився OSINT-аналітик німецького видання Bild Юліан Рьопке. «Послухав план перемоги Зеленського… Ой! Вступу до НАТО не буде, дозволу на удари вглиб Росії західною зброєю не буде, спільного ППО проти російської авіації не буде. А про повне визволення країни вже навіть не йдеться. Нема слів», — написав він у мережі Х.

«”План перемоги” Зеленського містить велику перешкоду для Заходу — членство в НАТО для України», — з таким заголовком видання Associated Press оприлюднило аналіз ініціативи українського президента. Як йдеться у матеріалі, Зеленський вперше публічно визнав, що у приватних переговорах з Україною її західні партнери «все частіше говорять про переговори з Росією і набагато рідше вживають слово справедливість у розмовах про війну».

Зеленський вже представив свій план перемоги західним партнерам під час візитів до Вашингтона, Лондона, Парижа, Рима та Берліна. Тепер, 17-18 жовтня, він візьме участь у зустрічі Європейської Ради, де будуть представлені глави держав та урядів країн ЄС.

«Ми розпочали нашу Раду ЄС зі спілкування з міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою, який поінформував нас про ситуацію на полі бою, та прокоментував елементи плану перемоги, який президент Зеленський презентує під час наступної Європейської Ради. Ми також обговорили, як просувати та доповнювати українську формулу миру. Є стратегічна логіка в тому, щоб зміцнювати Україну політично та військовим шляхом, аби примусити Путіна піти на переговори. Хоча, треба визнати, це виглядає як дуже віддалена перспектива», — зазначив високий представник ЄС Жозеп Боррель.