Майкл Бініон журналіст, дописувач The Times

Як дорогі подарунки для нового британського премʼєра похитнули позиції його уряду

Світ
15 Жовтня 2024, 12:53

Лейбористи при владі лише три місяці, а вже по вуха в проблемах. Багатьох прихильників партії обурили нищівні звинувачення на адресу провідних міністрів (включно з прем’єром сером Кіром Стармером), які отримували в подарунок одяг, дорогі окуляри, квитки на футбол й інші предмети розкоші. Лейбористам закидають наївність, корумпованість і некомпетентність, що завадили вчасно зупинити скандал. Чинний уряд, який досі має величезну більшість у парламенті, несподівано став вразливим.

Подарунки міністрам не є незаконними. За умови декларування всіх набутків члени парламенту можуть насолоджуватися безплатними місцями на концертах, закордонними подорожами й іншими перевагами. Хоча, звісно, якщо вони слугують хабарями, то це вже незаконно.

Утім, навіть якщо подарунки не впливають на рішення міністрів, вони все одно свідчать про ницість і корупцію. Стармеру дарували дорогі сукні для його дружини, окуляри й елегантний костюм для нього самого, безплатні квитки на матчі його улюбленої футбольної команди й квитки на концерт Тейлор Свіфт. Гостинні жести й подарунки для прем’єра сягнули близько 100 тис. фунтів стерлінгів. Майже всі подарунки надійшли від заможного прихильника лейбористів лорда Аллі.

Коли ці подробиці випливли, люди спершу збентежилися, потім дивувалися, а тоді розлютилися. В опозиції лейбористи боролися проти бруду й корупції в Консервативній партії. Тепер, схоже, і самі поводяться так само. Народ обурений. Постає запитання: чому близькі радники не попередили Стармера, що подарунки — це погано, нехай і законно? Скандал також вивів на поверхню відсутність керівництва, недосвідченість і наївність радників та політичних помічників прем’єр-міністра.

До того ж усе це відбувається вкрай невчасно: канцлерка скарбниці (чи то пак міністерка фінансів) Рейчел Рівз має представити бюджет, який, за її словами, буде дуже жорстким. Зростуть податки й скоротяться пільги для багатьох людей. Лейбористи заявили, що треба зібрати додатково 22 млрд фунтів стерлінгів на соціальні послуги. Уряд уже скасував щорічну допомогу на опалення обсягом 300 фунтів стерлінгів, які виплачували пенсіонерам, і вислуховує претензії в тому, що взимку бідніші прошарки населення не зможуть опалювати оселі.

Запроваджені обмеження обурили членів партії лівого крила. Вони звинувачують політиків, які приймають подарунки, у лицемірстві: хіба можна урізати пільги, приймаючи водночас розкішні подарунки для себе?

У спробі втихомирити бурю Стармер оголосив, що поверне понад 6 тис. фунтів стерлінгів, зокрема за взятий в оренду дизайнерський одяг дружини й квитки. Він також оголосив, що в майбутньому поважні міністри не матимуть права приймати подарунки. Багатьох політиків скандал здивував, адже засвідчив, що в уряді немає радників, які попереджали б про такі скандали чи принаймні допомагали б можновладцям швидко й рішуче реагувати для уникнення скандалів. Бо, як відомо, лейбористи прийшли до влади, пообіцявши інший, етичніший підхід до управління державою на противагу попередньому уряду консерваторів.

Скандал стався у важкий для уряду час. Британська економіка досі потерпає від наслідків пандемії та високої інфляції, що триває понад рік. Ситуація покращується, але країна сподівалася на швидші зміни. Річ у тім, що Стармер мусив зосередитися на загостреній безпековій ситуації в Європі та вимогах НАТО про збільшення витрат на оборону всіма країнами-членами з огляду на російське вторгнення в Україну. Британії важко буде знайти гроші на те, щоб підвищити оборонний бюджет до 2,5 % ВВП. Командувачі армії та флоту кажуть, що будь-які подальші скорочення або затримки з фінансуванням призведуть до катастрофічних наслідків.

Уряд також намагається налагодити відносини з Європейським Союзом після невдалих чотирьох років на тлі брекзиту й нових обмежень на торгівлю та вільне пересування в Європі. Більшість британців нині вважають брекзит величезною помилкою. Проте ще рано усувати згубні наслідки чи відновлювати переговори про зняття обмежень. Натомість британці тепер потребують візи для подорожей до ЄС і не можуть перебувати в будь-якій країні ЄС понад 90 днів.

Нинішні песимістичні оцінки роботи уряду здебільшого спричинені тим, що лейбористи не раз попереджали про поганий стан економіки, повільне зростання й важке майбутнє. Це підготовка країни до жорсткого бюджету, який затвердять найближчими тижнями. Але застереження підривають довіру бізнесу й можуть відлякувати іноземних інвесторів. Без оптимізму й ділової активності буде важко стимулювати економіку, збільшувати інвестиції чи реалізовувати масштабну програму житлового будівництва. Країні терміново треба розв’язати проблему з дефіцитом житла, спричиненим високими цінами на купівлю й оренду: молоді дедалі важче купувати чи винаймати житло, а надто в Лондоні.

Даються взнаки й інші передвиборчі обіцянки. Лейбористи казали про величезні інвестиції в зелену політику для скорочення викидів вуглецю. Зокрема, планували зупинити продаж усіх бензинових автомобілів із 2030 року й наполягати, щоб усі нові автомобілі були електричними. Було обмежено інвестиції в нові нафтові родовища в Північному морі. Але люди неохоче купують електромобілі, оскільки в країні замало зарядних станцій, і побоюються, що не зможуть долати електромобілями великі відстані без нової мережі зарядних станцій на заправках по всій країні. Бізнес закликає уряд пом’якшити зелену політику й далі інвестувати в нафтогазову галузь.

Лейбористи також стикаються з опозицією щодо непохитної підтримки Ізраїлю в конфлікті на Близькому Сході. Мусульманські й інші виборці вимагають жорсткішої позиції в протистоянні діям Ізраїлю в Газі й Лівані. Уряд наклав символічну заборону на продаж деяких видів зброї Ізраїлю, але це не ті масштаби. Заклики до ізраїльського уряду не дають особливого ефекту. Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу не прислухався навіть до закликів Вашингтона, а на сьогодні це головний західний прихильник Ізраїлю. Щотижня в Лондоні відбуваються великі пропалестинські демонстрації, що призводять до сутичок із поліцією та проізраїльськими угрупованнями.

Проблеми Британії перегукуються з проблемами інших країн Заходу. Уряди Німеччини й Франції також перебувають у слабкій позиції та потерпають від потужної опозиції. В обох країнах набувають популярності праві сили: «Національне об’єднання» Марін Ле Пен у Франції й права партія «Альтернатива для Німеччини» в Німеччині.

У Великій Британії праві наразі не здобувають таких великих успіхів, хоча нова популістська партія «Реформа» правого спрямування отримала велику кількість голосів на нещодавніх загальних виборах і стрімко набирає підтримки.

Посилення правих завдає більшої шкоди опозиційним консерваторам, ніж лейбористському уряду. Серед консерваторів точаться дебати, чи повинна партія рухатися в правому напрямку, щоб повернути розчарованих прихильників. Нині в партії панує розкол на тлі питання про те, хто має стати її новим лідером замість колишнього прем’єр-міністра Ріші Сунака. Тому консерватори не змогли скористатися подарунковим скандалом лейбористів і створити ефективну опозицію.

До наступних виборів ще понад чотири роки. Але нинішні труднощі й нездатність Кіра Стармера забезпечити динамічне та харизматичне лідерство шкодять новому уряду. Владі знадобляться серйозні зусилля, щоб узяти під контроль внутрішню політику й уникнути помилок попередників і нових скандалів.