Олег Шамшур: «Позиція Трампа щодо України еволюціонує у негативний для нас бік»

Світ
14 Жовтня 2024, 13:11

Видання The Wall Street Journal, спираючись на опитування у семи штатах, заявило, що виборці надають перевагу колишньому президенту Дональду Трампу над віцепрезиденткою Камалою Гарріс, коли йдеться про політику щодо війни в Україні та на Близькому Сході.

«Трамп випереджає Гарріс з результатом 50 % проти 39 % у питанні, хто краще впорається з російською війною в Україні, а також має більшу перевагу — 48 % проти 33 % — у питанні про те, хто краще підходить для управління війною між Ізраїлем і ХАМАСом», — свідчить опитування.

Водночас видання зазначає, що лідерство Трампа частково підтримують і незалежні американські експерти. Майже половина з них переконана, що колишній президент США краще б впорався з російсько-українською війною, у той час, коли за Гарріс висловилася лише приблизно третина опитаних.

Утім нам добре відомі заяви Трампа щодо війни в Україні. Так, нещодавно під час передвиборчого заходу у Північній Кароліні він сказав, що «після трьох років жахливих бойових дій Україна абсолютно зруйнована, а мільйони і мільйони людей мертві», а також, що «всі тисячолітні міста, крім Києва, знищені». Трамп додав, що «України немає, бо це більше не Україна» і що «коштів на її відбудову не вистачить, навіть якщо весь світ збереться разом».

Крім того, спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон заявив, що сподівається на перемогу Дональда Трампа на президентських виборах, бо «не має бажання далі фінансувати Україну».

Читайте також: Олег Шамшур: «Трамп не забув, що Україна була в центрі подій під час його першого імпічменту»

«Якщо Трамп переможе, я вважаю, що він справді зможе завершити цей конфлікт. Я справді вірю. Я думаю, що він подзвонить Путіну і скаже, що цього достатньо. І я думаю, що всі в усьому світі втомилися від цього, і хочуть, щоб це було вирішено. Якщо Камала Гарріс стане президенткою, я не думаю, що це закінчиться, і це відчайдушний і небезпечний сценарій», — сказав Майк Джонсон в інтерв’ю Punchbowl News.

Дипломат, колишній посол України у США (2005-2010) і Франції (2014-2020) Олег Шамшур розповів Тижню, що можуть означати такі заяви щодо України та чи зміниться риторика Трампа у разі перемоги на президентських виборах у Штатах.

«Раніше у масиві заяв Дональда Трампа щодо українського “напрямку” іноді траплялися такі, що, начебто, давали підстави розраховувати на його адекватні дії у разі обрання президентом. Зараз його позиція щодо України еволюціонує у негативний для нас бік. Насамперед це стосується його жорсткої опозиції наданню Україні військової та інших видів допомоги», — заявив Олег Шамшур.

За його словами, як альтернативу політиці чинної адміністрації, Дональд Трамп обіцяє, що якщо він буде знову обраний президентом США, то завершить війну «за 24 години» і вирішить всі проблеми телефоном ще до своєї можливої інавгурації.

«Сам республіканський кандидат уникає оприлюднювати деталі свого “плану”. У той же час, із заяв кандидата у віцепрезиденти Джеймса Девіда Венса та інших членів близького оточення Дональда Трампа, можна зробити висновок, що він планує досягти припинення вогню в основному справляючи тиск на українську сторону, включно із спонуканням до територіальних поступок», — каже колишній посол України у США.

Олег Шамшур також прокоментував Тижню, чи зміниться риторика Трампа у разі перемоги на президентських виборах у Штатах.

«Чи можуть риторика і, головне, дії Трампа бути іншими, більш сприятливими для України після 20-го січня? Наразі я бачу набагато більше підстав для тривоги, ніж навіть для обмежених сподівань на краще», — заявив він.

Колишній посол України у США також додав, що немає обов’язкових правил гри щодо того, чи має міжнародна спільнота реагувати на такі заяви кандидата у президенти, зокрема у цьому випадку Дональда Трампа.

«Обовʼязковості немає: висловлюється той, хто вважає за потрібне. Ба більше, якщо йдеться про особу, яка не має офіційного статусу», — переконаний Олег Шамшур.