Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

Зеленський у Парижі: Макрон обіцяє не зменшувати підтримку Києву

11 Жовтня 2024, 14:24

Короткий візит українського президента до Франції не приніс ані проривів, ані провалів у двосторонніх відносинах. Макрон задекларував «неухильну підтримку України» та пообіцяв не зменшувати обсяги французької допомоги. Натомість не зрозуміло, чи готовий Париж погодитись на використання Києвом західної далекобійної зброї, як намагається домовитися з західними лідерами Володимир Зеленський.

Про короткий візит Володимира Зеленського до Парижа стало відомо за кілька годин до його приїзду, як і належить у часи війни. За результатами переговорів з українським лідером Емманюель Макрон заявив, що Франція рухається «відповідно до своїх зобов’язань» щодо надання військової підтримки Україні. «Це – дуже унікальна модель співпраці», – додав він. Розмова двох керівників держав тривала трохи довше трьох годин. Володимир Зеленський зазначив у коментарях пресі, що він, зокрема, підіймав питання обмежень для України на використання далекобійної зброї, бо українські дрони повністю не перекривають потреби фронту. З офіційних заяв французьких очільників не можна зробити однозначний висновок, що це прохання було підтримане.

Французька преса досить скупо коментує короткий візит українського президента. «Жодних визначних заяв», – зазначає Le Monde. «Йдеться про п’ятий візит Володимира Зеленського до Франції від початку повномасштабної війни, – повідомляє телеканал TF1. – Президент Зеленський ознайомив Емманюеля Макрона з «планом перемоги України», що на цей час виглядає досить розмито. Другий саміт миру очікується у листопаді, але Київ досі не повідомив конкретні дати».

Цьогорічний бюджет військової підтримки України з боку Франції запланований на суму 3 мільярдів євро. У Єлисейському палаці обіцяють дотриматися зобов’язань, навіть якщо внутрішня політична ситуація залишає бажати кращого.

Напередодні візиту Зеленського, французький лідер Емманюель Макрон відвідав український батальйон, який навчається «десь там  на Сході». Французька армія тренує та оснащує 4500-тисячну 155-ту бригаду ЗСУ, яка невдовзі вирушить на фронт.

155-та бригада названа на честь Анни Київської — французької королеви, доньки князя Ярослава Мудрого. Париж заповзявся повністю устаткувати та екіпірувати 2300 солдатів. Навчання триватиме два місяці, у жовтні та в листопаді. Як повідомляє французьке Міністерство оборони, трохи більше половини військових цієї бригади чисельністю 4500 військовослужбовців навчатимуться у Франції (а саме – три піхотні батальйони та їхні допоміжні підрозділи: інженери, артилерія, наземно-повітряне спостереження і розвідка) будуть проходити підготовку у Франції, решта 2200 чоловік – в Україні. У програмі підготовки українських вояків беруть участь 1500 французьких військовослужбовців.

Франція оснастить бригаду 128 броньованими фронтовими машинами, 18 гарматами «Цезар», «понад 18» легкими танками AMX-10, 20 протитанковими ракетними установками «Мілан» і 10 великими військовими вантажівками TRM 10 000, призначеними для підтримки місій у важкодоступній місцевості.

Франція вже підготувала загалом понад 15 000 українських військовослужбовців у різних сферах (піхотний бій, артилерія, обслуговування переданої техніки, охорона здоров’я тощо). У червні Еммануель Макрон також оголосив про передачу українцям винищувачів Mirage 2000-5. Нині пілоти та механіки навчаються керувати цими літаками.