Битва за Балтійське море

10 Жовтня 2024, 15:11

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що Росія, яка неодноразово погрожувала НАТО, може напасти на Швецію, щоб контролювати Балтійське море. «Російські збройні сили застрягли в Україні. Прогрес їхнього наступу є посереднім, але нас турбує те, що Кремль готовий йти на серйозні військові та політичні ризики. Москва перекинула частину своїх десантних військ з Балтійського моря до Чорного, але, по суті, її флот у Санкт-Петербурзі та Кенігсберзі залишився на місці», — заявив Пол Йонсон польському виданню Rzeczpospolita.

За його словами, Росія становить загрозу для Швеції, як і для решти країн НАТО.

«Наслідуючи приклад Польщі, ми суттєво збільшуємо інвестиції в оборону. За останні чотири роки вони подвоїлись. Це абсолютно необхідна річ, зважаючи на десятиліття недофінансування збройних сил. Однак я хочу підкреслити, що немає іншої країни в світі з десятимільйонним населенням, яка здатна самостійно будувати винищувачі і підводні човни, як Швеція. Частково це результат нашої політики збереження нейтралітету, яка не може бути надійною без підтримки сильної збройової промисловості. Однак наші виробники, які за часів Холодної війни продавали 80 % своєї зброї на внутрішньому ринку і 20 % за кордон, зуміли змінити ці пропорції у період бюджетних скорочень і залишитися у бізнесі», — каже міністр оборони Швеції.

Водночас, за словами Пола Йонсона, Росія не має переваги над силами НАТО у Балтійському морі.

«Це не часи Радянського Союзу, коли Москва закріпилася у набагато більшій кількості балтійських портів. Проте ми відзначаємо посилення взаємодії між російським Балтійським флотом, Північним флотом, базою якого є Мурманськ, і Чорноморським флотом», — зазначив він.

Зі спостережень міністра оборони Швеції, після початку повномасштабної війни в Україні, військове та комерційне значення Балтійського регіону ще більше зросло.

«Ми повинні враховувати агресивні наміри Росії у нашому військовому плануванні. Проте шведські військово-морські сили традиційно зосереджені на Балтійському морі. Наші підводні човни чудово орієнтуються на морському дні. Ми також маємо великий флот кораблів, чудові десантні сили. Однак, враховуючи цю ситуацію, ми реалізуємо амбітну програму розширення військово-морських сил. Наш вступ до НАТО дозволяє нам дуже тісно співпрацювати з Польщею, тим більше, що ми отримуємо підтримку у вигляді сумісних озброєнь. Ми залишаємося під враженням від програми модернізації польських збройних сил, яка є для нас прикладом для наслідування. Але ми також готові до тісної співпраці в галузі оборони Балтійського моря», — заявив Пол Йонсон.

Стривожені активністю Росії у Балтійському регіоні і в Німеччині. Так, кілька днів тому у Балтійському морі російський корабель для підводної розвідки та спостереження вийшов з ладу через проблеми з двигуном і потребував допомоги буксира. А це, у свою чергу, вимагало проходження через німецьку економічну зону.

«”Чусовой” — один із спеціалізованих кораблів військово-морського флоту Росії, який завжди привертає до себе найвищий рівень уваги з боку НАТО. Це через те, що він оснащений пристроями, які використовують для шпигунства», — пише німецьке видання RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Як додають журналісти, військово-морська активність Росії у Балтійському морі значно зросла з літа.

«Російські військово-морські підрозділи тепер проходять через протоку Фемарнбельт щонайменше раз на тиждень. Відповідно до правил прикордонної безпеки, всі російські військово-морські підрозділи супроводжує федеральна поліція і данський флот», — зазначають вони.