Ярослав Тинченко історик і журналіст, заступник директора з наукової роботи Національного військово-історичного музею України

Напередодні Революції на граніті: 30 вересня й 1 жовтня 1990 року в Києві у фотографіях Олеся Воляника

Історія
1 Жовтня 2024, 17:02

Друга половина 1989-го та 1990–1991 роки були надзвичайно насичені подіями. У тих, хто пам’ятає ті часи, закарбувався нескінчений потік різноманітних подій, переважно — вуличних акцій.

Від заснування Народного руху України у вересні 1989 року й до остаточної крапки в існуванні СРСР у грудні 1991-го (після проведення референдуму про незалежність та укладання Біловезької угоди) вулиці Києва та інших міст не раз заповнювали велелюдні мітинги. Одним із таких періодів, коли київські вулиці бурлили від великої кількості народу, був кінець вересня й жовтень 1990 року.

1 жовтня у Києві мала почати роботу друга сесія Верховної Ради України дванадцятого скликання. Більшість у Верховній Раді того часу становили комуністи — так звана група 239. Саме вони, а також партійно-політична верхівка УРСР стояли, на думку громадськості, на перешкоді здобуття Україною незалежності. Того часу керівництво СРСР і КПРС висунуло ідею про підписання так званого Союзного договору поміж радянськими республіками. Ця ідея викликала велике невдоволення серед громадськості як в Україні, так і в інших республіках.

30 вересня — 1 жовтня 1990 року в Києві та інших містах почався всеукраїнський страйк, спрямований проти Союзного договору й комуністів. Нині про цей страйк вже й не знайдеш жодної інформації. Але він відрізнявся великою кількістю людей, плакатів з актуальними гаслами та неймовірною кількістю національних прапорів. І вся ця історія збереглася на фотографіях Олеся Воляника.

А вже 2 жовтня в Києві почалась Революція на граніті — голодування студентів, які вимагали відставки Голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола, відмови уряду республіки від підписання Союзного договору, передачі місцевим органам влади майна КПРС і ВЛКСМ, відбування юнаками військової служби на батьківщині, перевиборів до Верховної Ради. Ці акції урочисто закінчилися 17–18 жовтня перемогою студентів-голодувальників.

Революція на граніті закарбувалася в історії завдяки не лише численним фотографіям, а й телерепортажам вітчизняних та іноземних телеканалів. А ось про події, що передували їй — всеукраїнський страйк — ми можемо дізнатися хіба що з випадкових фотографій. Зокрема, досить великої добірки Олеся Воляника.