Новий генсек НАТО Марк Рютте назвав свої пріоритети

1 Жовтня 2024, 13:14

Сьогодні, 1 жовтня, колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте замінив на посаді генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який керував організацією протягом бурхливого десятиліття. Посадовці і дипломати НАТО очікують, що Рютте збереже пріоритети Столтенберга в Альянсі, який складається з 32 країн-членів, — посилення підтримки України, підштовхування країн НАТО до збільшення витрат на оборону і залучення США до європейської безпеки.

Війна в Україні повернула Альянс, заснований у 1949 році для стримування і захисту від будь-якого нападу на Західну Європу, у центр міжнародних відносин. Наприклад, як пише видання Reuters, Швеція і Фінляндія відмовилися від давніх традицій позаблоковості, щоб вступити до лав НАТО і скористатися положенням про колективну оборону, згідно з яким напад на одного члена Альянсу вважається нападом на всіх. Війна також спонукала НАТО відправити тисячі додаткових військ на свій східний фланг і радикально переглянути свої оборонні плани, щоб сприймати можливість нападу з боку Москви серйозніше, ніж будь-коли з часів закінчення Холодної війни.

Тож одним із ключових завдань Рютте буде переконати членів НАТО виділити додаткові війська, озброєння і кошти для повної реалізації нових оборонних планів, кажуть дипломати і аналітики.

«Сполучені Штати є силою, яка домінує в НАТО, але Альянс приймає рішення консенсусом, тому значна частина роботи генерального секретаря полягає у пошуку компромісів між союзниками. Дипломати кажуть, що багаторічний досвід керівництва коаліційними урядами робить Рютте добре пристосованим до нової ролі», — зазначає видання.

Рютте, який цього року пішов у відставку з посади прем’єр-міністра Нідерландів після рекордних 14 років на цій посаді, є рішучим прихильником України. Раніше він також закликав європейців «припинити скиглити» про колишнього президента США Дональда Трампа і зайнятися зміцненням обороноздатності континенту.

Водночас Рютте, ймовірно, зіштовхнеться з багатьма викликами. Йому, можливо, доведеться приборкати тенденцію до відвертої критики інших європейських країн і наполягання на фіскальній ощадливості, що дратує східноєвропейців, які прагнуть спільних запозичень Європейського Союзу на оборонні проєкти.

Читайте також: Новий генсек НАТО: основні виклики Марка Рютте

«​​Рютте перебуватиме на цій посаді лише місяць, коли він зіткнеться з найскладнішими геополітичними викликами — президентськими виборами в США, які можуть стати переломним моментом для Альянсу», — пише видання Politico. Воно додає, що навіть якщо Камала Гарріс, яка більше симпатизує Україні, ніж Трамп, виграє вибори, то Рютте все одно буде важко знайти баланс між 32 союзниками НАТО.

«Багато з них чинили тиск на Вашингтон (і Берлін), щоб вони зняли обмеження на здатність України використовувати передову західну зброю для нанесення прямих ударів по військових об’єктах у Росії, і адміністрація Байдена вважає цей крок ескалаційним», — пише Politico.

Утім, на думку вже колишнього генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, на чолі із ​​Рютте Альянс буде у надійних руках.

«Він добре знає НАТО та його добре знають по всьому Альянсу. У Марка – чудовий бекграунд для того, аби стати чудовим генеральний секретарем. Він працював прем’єр-міністром 14 років, керував чотирма різними коаліційними урядами. Отож, він знає, як досягати компромісів та створювати консенсуси. Це навики, які тут, у НАТО, дуже цінуються. Отож, НАТО буде у надійних руках», — сказав Столтенберг перед церемонією передачі повноважень у штабквартирі НАТО в Брюсселі.

Під час своєї промови ​​Рютте назвав свої основні пріоритети. З-поміж них, він виділив, зокрема, стримування та оборону Альянсу, а також згадав про Україну, підкресливши, що вона «на вершині його списку».

«Україна. Ми маємо зробити так, щоб Україна вистояла як суверенна, незалежна, демократична нація», — сказав Рютте.