В Орбана заявили, що Угорщина здалася б Росії, опозиція обурена

27 Вересня 2024, 12:46

Головний помічник та політичний директор прем’єр-міністра Угорщини Балаж Орбан заявив, що якби Будапешт був на місці України, він би не воював з росіянами. При цьому він нібито спирався на історичний досвід країни, що викликало неабияке обурення опозиції.

«Кожна країна має право вирішувати свою долю, і лідери беруть на себе відповідальність», — сказав помічник Орбана, якого цитує видання Politico. Однак він додав, що якби така ж ситуація сталася з Угорщиною, вони б не стали боротися проти агресорів — «це урок, який Угорщина винесла з власної невдалої спроби відсічі росіянам у 1956 році».

«Ми, напевно, не зробили б того, що зробив президент Зеленський два з половиною роки тому, тому що це безвідповідально. Очевидно, що він поставив свою країну у стан військової оборони, всі ці люди загинули, вся ця територія була втрачена — знову ж таки, це їхнє право, це їхнє суверенне рішення, вони мали право це зробити. Але якби нас запитали, ми б цього не радили», — сказав Балаж Орбан.

Посилаючись на цей історичний приклад, Орбан торкнувся чутливого моменту в угорській історії. «Жовтень 1956 року, коли спалахнула революція проти тоталітарного комуністичного режиму, що вимагала демократизації та виходу з Варшавського договору. Але менш ніж за три тижні радянські війська вторглися в країну, і боротьба за свободу забрала 2 700 загиблих і 20 000 поранених. 176 000 людей покинули країну з менш ніж 10-мільйонним населенням після того, як боротьба була програна. Крім того, новий комуністичний режим, який правив Угорщиною ще 33 роки після радянського вторгнення, стратив 229 цивільних осіб, зокрема і прем’єр-міністра під час революції Імре Надя», — пише Politico.

На думку Балажа Орбана, урок з цієї сторінки історії такий: Угорщина повинна бути обережною з «дуже дорогоцінними угорськими життями», бо не можна «просто так розкидатися ними на очах у інших». Він підкреслив саме цей факт, додавши, що позиція його країни щодо війни в Україні чітка. «Ми не бачимо сенсу у війні, під час якої сотні тисяч людей загинули “ні за що”», — додав Балаж Орбан.   

Згодом у соцмережах він додав, що не хотів сплутати угорську історію з подіями на фронті під час російсько-української війни.

«Однак ця війна — не наша війна. Російсько-українська війна йде прямо тут, по сусідству, але ми не хочемо бути частиною цього конфлікту. Промирна позиція Угорщини була твердою, залишається твердою сьогодні і залишатиметься такою в майбутньому, незважаючи на провоєнний тиск», — заявив Балаж Орбан.

Опозиційні політики вже закликали політдиректора піти у відставку. Зокрема лідер правоцентристської партії «Тиса», депутат Європарламенту Петер Мадьяр заявив, що цими словами Балаж Орбан «принизив пам’ять тисяч угорських борців за свободу, сотні з яких — на відміну від Балажа Орбана — були готові пожертвувати своїм життям заради свободи і незалежності своєї країни». А лідер лівоцентристської Демократичної коаліції, експрем’єр-міністр Ференц Дюрчань сказав, що «уряд Орбана віддав би Угорщину росіянам без бою».

Різко відреагувала на заяву Балажа Орбана і низка угорських видань. Угорський журналіст Жолт Шаркаді для видання Telex написав, що це не просто політична помилка, а національна ганьба.

«Це піднесення зручного боягузтва до статус-кво влади. Якщо це так, то насправді немає сенсу розбудовувати збройні сили, окрім як красти, бо ми все одно не будемо “робити те, що робить президент Зеленський”. Іншими словами, уряд Орбана все одно не буде “ставити свою країну в оборону у війні”, якщо хтось хоче напасти на нас, нехай приходить, ми не будемо захищатися. Але принаймні ми можемо віддати наші нові гарні танки як військові трофеї», — заявив він.

Тим часом, угорський безпековий експерт ​​Андраш Рац для видання Heti Világgazdaság проаналізував слова Балажа Орбана. На його погляд, помічник прем’єр-міністра Угорщини «все глибше копає, щоб виправдати російську агресію», а його виправдання є «кумедною сумішшю помилок і спроб “диверсії”».

За словами експерта, ці заяви також підняли питання щодо оборонної позиції члена НАТО у разі можливого майбутнього військового конфлікту з Росією. «Тепер ми знаємо те, про що лише здогадувалися: уряд не буде захищати Угорщину перед обличчям російського вторгнення», — цитує його видання Bloomberg.

Журналісти додають, що союзники, включно з іншими колишніми членами радянського блоку, такими як Чехія та Польща, винесли зовсім інший урок із десятиліть домінування Москви, який повторила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. «Ті, хто виступає за припинення підтримки України, не виступають за мир. Вони виступають за умиротворення і підкорення України», — сказала вона на конференції з безпеки у Празі минулого місяця.