Шольц може зітхнути з полегшенням, але ненадовго

24 Вересня 2024, 13:32

Найгірший сценарій для канцлера Німеччини Олафа Шольца не справдився після того, як його соціал-демократи перемогли ультраправих на ключових регіональних виборах у східній федеральній землі Бранденбург, на відміну від Саксонії та Тюрингії. Західні медіа пишуть, що ключову роль у порятунку Шольца зіграв прем’єр-міністр Дітмар Войдке.

Згідно з попередніми офіційними результатами, які зазначає німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung, СДПН посіла перше місце з 30,9 % голосів. За нею йде ультраправа «Альтернатива для Німеччини» з 29,2 % голосів та нова популістська ліва партія BSW, відома як Альянс Сари Вагенкнехт, зі значними 13,5 %. Правоцентристські Християнські демократи (ХДС), які лідирують у національних опитуваннях з великим відривом, посіли четверте місце з 12,1 % голосів. Загалом явка виборців у 73 % була найвищою у цьому регіоні з часів возз’єднання Німеччини 30 років тому, пише видання Euronews.

«Програш у Бранденбурзі, землі навколо Берліна, яку СДПН контролює з часу возз’єднання Німеччини в 1990 році, ймовірно, зруйнував би плани Шольца балотуватися на наступний термін на посаду канцлера, а також змусив би його розчистити шлях до дострокових виборів», — йдеться у статті Politico.

Раніше західні медіа також писали, що поразка СДПН у Бранденбурзі майже напевно означала б для Шольца долю президента США Джо Байдена — «усунення своєю партією», щоб звільнити місце для іншого кандидата на національних виборах наступного року.

Наразі перемога дає Шольцу, який з усіх сил намагається утримати свою розколоту трипартійну коаліцію, відстрочку — принаймні на деякий час. Утім тиск на нього невпинно зростатиме, тим паче, що у Німеччині вже тривають жваві дискусії щодо заміни Шольца іншими політичними фігурами. Як привабливу альтернативу, розглядають міністра оборони країни Бориса Пісторіуса.

У коаліційному уряді він є найпопулярнішим політиком, зокрема найпопулярнішим соціал-демократом, його вважають хорошим комунікатором — а саме комунікація нібито є ахіллесовою п’ятою Шольца. Хоч Пісторіус формально є частиною консервативного крила СДПН, він також має підтримку лівих.

«Сценарій, який обговорюють в СДПН, виглядає так: після виборів у Бранденбурзі конфлікти всередині федеральної коаліції, безсумнівно, знову спалахнуть. Однак замість того, щоб шукати компроміс, СДПН має піти на конфлікт щодо важливих питань і відмовитися від подальших поступок лібералам з Вільної демократичної партії. Якщо стратегія буде ухвалена, це може призвести до розпаду коаліції в листопаді і спричинити нові вибори навесні», — пише Politico.

Минулого тижня лідер ВДП і міністр фінансів Крістіан Лінднер закликав до «осені рішень», давши загадкову відповідь на питання, чи буде його партія розпускати коаліцію, пише CNN.

Утім, аналітики кажуть, що уряд навряд чи розпадеться, оскільки жодна з трьох коаліційних партій наразі не змогла би виграти дострокових виборів. Разом вони наразі набирають близько 30 % голосів, що менше, ніж консерватори.