У Варшаві покажуть український документальний фільм «Сімейний альбом»

19 Вересня 2024, 11:57

13 жовтня в конкурсній програмі 40-го Варшавського міжнародного кінофестивалю пройде світова прем’єра документального фільму «Сімейний альбом» режисерки Марини Ткачук.

Як повідомляє Міністерство культури і стратегічних комунікацій, у фокусі кінокартини — історичні паралелі між Голодомором 1932–1933 років та сучасною війною Росії проти України, показані через особисту історію австрійського інженера Александра Вінербергера та його праонуки британської фотохудожниці Самари Пірс. Александр Вінербергер у 1933 році зміг таємно сфотографувати жертв Голодомору в Харкові і передати ці фото за кордон. Його світлини — достовірні фотодокази геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом проти українського народу. У 2023 році праонука Александра Вінербергера відвідала містечка та села Харківської області, які зазнали російської окупації, щоб зафіксувати на фотокамеру злочини росіян, скоєні вже у ХХІ столітті.

Продюсер стрічки Андрій Корнієнко так коментує «Сімейний альбом»: «Фільм показує вбивчу схожість між подіями Голодомору та сьогоднішньої війни — той самий регіон, ті ж самі методи вчинення геноциду, та ж сама мета — нищення українців, і джерело зла незмінне — росія».

«Важливим чинником відбору цього проєкту була його орієнтованість на міжнародну спільноту та адвокацію українських наративів у світі засобами культурної дипломатії і кіномистецтва. Сьогодні ми бачимо розвиток «Сімейного альбому» у міжнародний інформаційно-просвітницький проєкт, спрямований на підтримку України та протидію російській пропаганді», — так коментує Юлія Островська, генеральна директорка державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України».

Фільм створено у співпраці з  Національним музеєм Голодомору-геноциду та Українським культурним фондом. «Сімейний альбом» — один із переможців Мистецького конкурсу ДП «МПІУ» на виробництво серіалів і фільмів сучасної тематики, який відбувся в 2023 році.